QAT, Screen Clipping en Co-authoring
Quick Access Toolbar
De Quick Access Toolbar werd geïntroduceerd in Office 2007 en is ook in Office 2010 aanwezig. Met behulp van deze toolbar kun je veelgebruikte functies makkelijker bereiken. In vergelijking met de Quick Access Toolbar in Office 2007 zijn er in Office 2010 meerdere opties met betrekking tot het aanpassen van de toolbar.
Als je op het pijltje klikt opent er een menu waarin je de QAT kunt customizen. Zo kun je ervoor kiezen de toolbar boven of onder het lint te weergeven of commando’s te toe te voegen of te verwijderen. Ik heb niet geteld, maar er je hebt de keuze uit honderden verschillende commando’s. Ook zit er vrijwel geen limiet aan hoeveel commando’s je aan de Quick Access Toolbar toevoegt.

Ik heb het even voor je uitgeprobeerd en nadat ik zo’n honderd commando’s had toegevoegd en op OK drukte, kwam ik erachter dat als de eerste balk helemaal vol staat met commando’s, je via een knop een tweede blak tevoorschijn kan toveren, in deze balk kun je vervolgens naar links en rechts scrollen om nog meer commando’s weer te geven. Dit is verder niet echt nuttig.

Daarnaast is er nog een optie waarmee je jouw instellingen kunt opslaan of importeren.

Screenshots en Screen Clipping
Wat ik zelf één van de handigste toevoegingen vind is de nieuwe screenshot tool. Als je via het lint op ‘Screenshot’ klikt krijg je een lijst te zien met thumbnails van screenshots die je gemaakt hebt. Ook screenshots gemaakt met behulp van andere programma’s worden meegenomen in de lijst. Als je op één van deze thumbnails klikt dan wordt de screenshot in je document opgenomen.

Ook is er een ‘Screen Clipping’-optie, zodra je deze selecteert minimaliseert Word en kun je met een selectietool een deel van een andere scherm selecteren, zodra je de gewenste selectie hebt gemaakt wordt er automatisch teruggeschakeld naar je document, waar vervolgens je selectie als plaatje in je document staat. Genius.


Op het tweede plaatje zie je ook dat zodra je een plaatje geselecteerd hebt de ‘Word Picture Tools’ geopend worden. Hier zijn opties te vinden voor het opmaken van het plaatje, zoals Smart Art, borders, reflecties, 3D-rotatie, schaduw en positionering.
Co-authoring
Co-authoring, zoals Microsoft de nieuwe feature benaamd heeft, is de mogelijkheid om met meerdere ‘auteurs’ tegelijk aan een document, presentatie, spreadsheet of notebook te werken. Dit bevordert communicatie en vergemakkelijkt het delen van het document.
Het werkt vrij simpel. Je upload een bestand naar een centrale SharePoint 2010 Server (voor bedrijven) of Windows Live site (particulieren). Zodra meerdere mensen het bestand openen start automatisch de Co-authoring-feature. Als vervolgens iemand een paragraaf of een object aanpast wordt deze vergrendeld en komt de naam van degene ervoor te staan. Zo kan iedereen zien dat eraan gewerkt wordt. Als je op de naam klikt krijg je opties om het communiceren makkelijker te maken, bijvoorbeeld spraak en tekstberichten.
De mogelijkheid om met meerdere personen tegelijk aan een bestand te werken vind je in PowerPoint, Word, Excel en OneNote.
Dit waren de meest noemenswaardige veranderingen die in meerdere applicaties voorkomen. Natuurlijk zijn er nog meerdere noemenswaardige veranderingen, maar deze zijn beperkt tot één of twee applicaties. Op de volgende pagina’s van deze review zal ik de applicaties apart behandelen.