min

Tags in dit artikel

Mogelijkheden & Gebruiksgemak

Nu wil ik ingaan op de mogelijkheden van dit apparaat en het gemak van het instellen. Wat zijn de opties van dit apparaat. Wat kan ik er allemaal mee als bedrijf zijnde. Naast dit is het gebruiksgemak van een apparaat ook belangrijk. Is het apparaat moeilijk in te stellen, hoe bedien je de opties van dit apparaat. Kortom er is nog genoeg over te vertellen.


Als eerste wil ik ingaan over de applicaties van dit apparaat en een aantal ga ik wat verder toelichten. Hier eerst een overzicht van de applicaties van dit apparaat:

  • MediaServer;
  • iTunes Service;
  • Audio Station;
  • Photo Station;
  • Downloadservice;
  • Surveillance Station;

Draaien van applicaties.


Na alle mogelijkheden hierboven zijn we nog steeds niet klaar met dit apparaat. Hij kan namelijk nog meer met behulp van de Disk Station Manager die bijgeleverd wordt met dit apparaat.

Je kun namelijk ook nog meerdere applicaties draaien. Hierbij te denken aan het draaien van een surveillance programma, een programma waarmee je kunt instellen als je met behulp van camera’s je pand in de gaten wilt houden. Ook kun je met dit apparaat een iTunes server draaien zodat je binnen het lokale netwerk muziek en films kan delen. Daarnaast heb je ook een applicatie die je foto’s in een online album zet.

Wat ook erg makkelijk zal zijn is de optie om een printserver in te stellen. Aangezien veel bedrijven toch via het netwerk een mogelijkheid tot een printer moet kunnen hebben. Ook dit is dus weer in te stellen via de Disk Station Manager.


iTunes server

File Station

Downloadstation


Downloaden is iets wat bijna iedereen weleens doet, juist op deze behoefte heeft Synology perfect werk afgeleverd. Zo kun je via de populairste manieren downloaden met de DiskStation Manager software die wordt meegeleverd. Denk hierbij aan Nieuwsgroepen, Torrent en zelfs kun je een Rapidshare- of Megaupload-account aan je NAS koppelen.
Gezien vaak één van de hoofdredenen om een NAS aan te schaffen is omdat hiermee altijd gedownload kan worden ongeacht of je PC aanstaat of niet ga ik deze optie toch bespreken.
Deze optie behoort niet echt tot een zakelijke optie, maar doordat de software van alle NAS’en van Synology hetzelfde zijn heb ik er voor gekozen ook deze optie goed te bespreken.

De software die wij hebben getest is DiskStation Manager 2.3, hierbij hoort de Download Station 2. Dit is een optie die je kunt activeren, hierbij heb je zelfs nog de keuze of je ook eMule wilt activeren.


Juist doordat je de keuze hebt uit veel verschillende instellingen en manieren van downloaden ben ik echt enthousiast over de Download Station 2 van Synology. Zo kun je instellen dat hij bijvoorbeeld alleen s’nachts download en dat de NAS je een email stuurt wanneer een download klaar is. Ook kun je voor Torrent een maximale downloadsnelheid en uploadsnelheid instellen en tevens instellen dat hij stopt wanneer hij een bepaalde shareratio heeft behaalt. Je kunt verder ook nog instellen hoeveel verbindingen er aan mogen staan en je kunt instellen dat bepaalde gebruikers bijvoorbeeld maar één verbinding open mogen hebben staan.

Back-up


Ook een belangrijke functie van dit apparaat is het opslaan van back-ups van de pc’s in het netwerk. Je kunt makkelijk instellen dat er back-ups moeten worden gedraaid. Hiermee is de data van elke pc in de je netwerk makkelijk en veilig te stellen middels dit apparaat.

Internet hosting


Ook ben ik erachter gekomen dat je veel dingen kunt hosten op het internet met dit apparaat. Je kunt namelijk een FTP-server draaien, tot 30 websites draaien, foto albums delen met het internet en je kunt zelfs een audio station opzetten. Verder kun je SSH en Telnet inschakelen, waardoor je nog meer mogelijkheden creëert. Wederom heeft Synology door de gebruiksvriendelijkheid juist hier ook hoog op gescoord.

Energiebeheer


Erg veel bedrijven houden zich tegenwoordig bezig met het milieu en de daarbij samenhangende energierekening. Synology heeft op dit vlak ook zichtbaar nagedacht en je kan het apparaat op meerdere vlakken instellen om hem bewuster om te laten gaan met energie.

Je kan hierbij instellen dat je harde schijf tijdelijk stopt met draaien op het moment van inactiviteit. Ook is in te stellen dat het apparaat elke periode om een bepaalde tijd uit moet. Het zal voor enkele bedrijven wellicht interessant zijn om elke avond het apparaat in te stellen dat hij uit gaat omdat er toch niemand meer aan het werken is.