4min

Uiterlijk & specificaties

Qua uiterlijk is de X6 niet veel veranderd van de Nokia 5800.
Het ziet er iets strakker uit en de telefoon is dunner.
Standaard worden er 3 games meegeleverd op de X6: Spore, D Mix Tour and Asphalt4.

Wat betreft kleuren is de X6 32GB beschikbaar in wit met blauw of zwart met rood. De X6 32GB is beschikbaar in zwart met rose, zwart met geel of alleen zwart.

Full Touch


Er zijn een aantal knoppen te vinden op de X6. De 3 toetsen aan de voorkant, de groene knop heeft de dialer functie. De witte opent het applicatiescherm en met de rode keer je vanaf een applicatie terug op het hoofdscherm (sluit de applicatie niet). Deze knoppen zitten overgens ‘in’ de behuizing, bij de Nokia 5800 staken ze uit.


Verder zijn er 2 toetsen waarmee je in en uit kunt zoomen met de camera of de audio harder en zachter kunt zetten. Een camera-knop ontbreekt ook niet, de camera-software start meteen en bij een tweede druk op de knop wordt er automatisch een foto gemaakt of een video gestart (afhankelijk wat je het laatst gebruikt hebt). De laatste knop zit bovenop, hiermee kan je het toestel in- of uitschakelen.

Bouw


De X6 voelt aan als een stevig toestel, en de manier waarop je de achterkant los maakt is een stuk beter dan bij de 5800. Bij de 5800 heb ik elke keer het idee dat ik het stuk maak of laat afbreken.
Het touchscreen is hard en voelt sterk aan.


Een verschil met de Nokia 5800 is echter dat het scherm ook daadwerkelijk het hoogste gedeelte is van het toestel. Als een Nokia 5800 op zijn schermkant valt dan zal het scherm geen contact maken, maar het dunne randje van de behuizing wat om het scherm heen zit.

De meegeleverde headset zal ik ook niet buiten beschouwing laten hier.
Het geluid van de Nokia WH-500 is prima, geluiden om je heen zijn nog steeds te horen. Er zit dan ook geen noise-cancelling op de headset en je oren zijn ook niet volledig afgedekt, wel zo veilig als je op pad bent.


De headset is in te klappen en in lengte aan te passen aan je hoofd. Het enigste punt dat ik heb over de headset, en daar zijn de meeste mensen wel mee bekend: Je haar kan er tussen komen te zitten.
Niet zo heel fijn, maar zolang je niet aan de instelling zit gebeurt het gelukkig niet zo snel.

Batterijduur


Nokia geeft zelf het volgende aan:

Telefoneertijd: Tot 8 uur;
Standby tijd: Tot 406 uur;
Muziek afspelen: Tot 35 uur;
Video afspelen: Tot 4 uur.

Acht uur bellen heb ik maar niet gedaan. Dat kost me iets te veel beltegoed. De standby tijd van 406 uur komt ongeveer overeen met 17 dagen. Deze heb ik ook niet kunnen controleren omdat ik geen 17 dagen de tijd had om niks met de telefoon te doen. Deze 17 dagen zijn verder ook onzin, want wie doet er nou 17 dagen niks met zijn of haar telefoon? Je zal toch wel bellen, muziek luisteren en eens in het half uur je e-mail laten synchroniseren.


De telefoon heeft vrijwel dezelfde specificaties als de Nokia 5800, dezelfde batterij en processor. Alleen het scherm en het geheugen verschilt. Waarschijnlijk zal het scherm iets meer verbruiken, maar door met de helderheid te spelen kan je dat verkorten. Het geheugen is groter en dus waarschijnlijk op een lager nm proces gefabriceerd dan het geheugen uit de Nokia 5800 en dus zuiniger.

Al met al, ik synchroniseer mijn telefoon met mijn mailbox om de 15 minuten en luister dagelijks anderhalf tot twee uur naar muziek. Op deze manier gebruik ik meer energie dan met een normale telefoon. Met dezelfde instellingen op de X6 kom ik ongeveer ook op 4 á 5 dagen met één keer volledig opladen.

Het scherm


Het scherm is 3,2" met een resolutie van 640×360. De resolutie is dus een kwart van HD ready.
In de zon is is het scherm nog best goed af te lezen. Het spiegelt wel een beetje, maar niet hinderlijk. Het scherm is gehard waardoor krassen niet zomaar zouden ontstaan. Doordat het scherm alleen met de vingers aan te raken is en er gebruik wordt gemaakt van glas vlekt het helaas wel snel.

De touchscreen is in tegen stelling tot zijn voorganger een capacitatief type. Hierdoor moet je het scherm met je vinger aanraken, en kan je niet met een stylus of je vingernagel het scherm gebruiken. Het scherm reageert ietwat traag en doordat je niet de precisie van een stylus hebt is het aanklikken van een toets op het toetsenbord ook lastig als je niet anders gewend bent.

Specificaties


Onderdeel Omschrijving
Processor ARM11
Kloksnelheid processor 426 MHz
Besturingssysteem Symbian v5^60
Externe opslag 16 GB of 32 GB (niet verwisselbaar)
RAM 128 MB
Interne opslag 512 MB
Afmetingen 111 x 51 x 13,8 mm (LxBxD)
Gewicht 122 g (inclusief batterij)
Scherm 3,2 inch (8.1 cm) 16: 9, capacitieve touchscreen
Resolutie scherm 640×360 pixels
Netwerken HSDPA (3.5G), Quad band GSM / GPRS / EDGE GSM 850, GSM 900, GSM 1800, GSM 1900
Bluetooth Bluetooth 2.0
Wi-Fi IEEE 802.11 b/g met UPnP
Connectiviteit (bedraad) Micro USB-poort en TV-out
Primaire camera 5 Megapixels + dual LED flitser
Audio Ingebouwde microfoon, stereo speakers
Batterij-type Li-ion
Spreektijd 480 minuten
Standby-tijd 406 uur
Geschatte eigen tijd 4~5 dagen