3min

Tags in dit artikel

, , , , , ,

Inleiding

Omstreeks vorig jaar deze tijd kwam de kersverse fabrikant Prolimatech met een processorkoeler. De Megahalems was de naam en deze koeler is dan ook aandachtig bekeken hier op Techzine.
Het eerste product Prolimatech bleek uitzonderlijk goed te presteren en er kwamen zelfs edities uit die een zwarte coating hadden. De prijs was er dan ook naar: voor omstreeks de 50 euro had je deze geweldige processorkoeler exclusief fans!


Prolimatech heeft in de tussentijd nog meerdere koelers op de markt gebracht waaronder een videokaartkoeler. Laatstgenoemde gaan we vandaag bekijken. Het betreft hier de MK-13 en deze koeler lijkt op veel manieren op de Megahalems.

Zo komt deze koeler ook zonder fans, ligt de prijs omstreeks de 50 euro en zijn er zes heatpipes gebruikt. Ook de aluminium finnen lijken haast identiek aan de Megahalems z’n finnen.


Prijs


Je kan er niet omheen: er hangt een stevig prijskaartje aan de MK-13. De koeler gaat voor zo’n 50 euro van de hand en dat is een aanzienlijk bedrag als je in je achterhoofd houdt dat er geen ventilatoren bij worden geleverd. Tel er dus maar grofweg nog zo’n vijftien euro bij op voor twee fatsoenlijke ventilatoren. Je moet jezelf dan ook sterk afvragen of je ook niet met een wat simpeler koeler af kan.

Voor degene die deze koeler wil kopen: Caseking.de , een Duitse winkel die tevens aan Nederlanders levert en tevens dit review-model beschikbaar heeft gesteld, verkoopt deze MK-13. Niet alleen een standaard versie is mogelijk; er zijn ook veel versies met verschillende ventilatoren meegeleverd. Deze versies kosten uiteraard wel wat meer, maar zo ben je in één keer klaar.


Compabiliteit


Dan heb je nog de compatibiliteit met de verschillende videokaarten. Het eerste wat mij opviel is dat de MK-13 geen ondersteuning biedt voor de nieuwe 400-serie van NVIDIA. De 200-serie wordt wel ondersteund en ATI’s HD5850 en HD5870 bijvoorbeeld ook. Alleen wat hier dan weer opvalt is dat er weer geen ondersteuning is voor de HD5750 en HD5770. Nu zijn dit over het algemeen wel erg zuinige kaarten en stoten ze niet veel warmte af, waardoor een koeler als de MK-13 niet helemaal tot z’n recht komt, maar toch…

Verpakking + inhoud


De verpakking ziet er in grote lijnen hetzelfde uit als die van de Megahalems. Gewoon een kartonnen doos die zwart, blauwe en witte accenten heeft. Ook hier is de koeler met een tekening weergegeven en zie je in het kort voor welke kaarten de koeler ondersteuning biedt.


Naast de erg simpele/korte handleiding wordt de de MK-13 met heel wat bouten, schroeven en andere onderdelen geleverd. Dit is te danken aan het feit dat de koeler op meerdere videokaarten geïnstalleerd kan worden en er ook nog eens een speciale ventilator-bevestiging is meegeleverd.
Er wordt zelfs een tube koelpasta van de fabrikant meegeleverd. Deze heeft PK-1 als productnummer en wordt onder andere ook geleverd bij de Megahalems.

Nu krijg je naast de koeler ook nog heel wat koelblokjes voor het geheugen en VRM’s. Deze hebben ook nog eens verschillende afmetingen. Hieronder zie je een schema (de letter geeft aan hoe ze op Prolimatech’s website vermeldt staan):

  • Klein (C): 14 (L) * 12 (B) * 5 (H) mm
  • Middel (A): 14 (L) * 12 (B) * 10 (H) mm
  • Groot (B): 23 (L) * 10 (B) * 16 (H) mm



Alle koelblokjes bij elkaar


Vooraan de kleine, daarachter de middelgrote


De grote koelblokjes


Naast deze kleine koelblokjes komt er ook nog een grote heatsink voor de VRM’s van de 5800-kaarten. Deze kan je wel vastzetten met schroeven.


De VRM-heatsink voor HD5800 videokaarten