4min

Tags in dit artikel

, , , , , ,

De koeler + installatie

De koeler



Nadat we de koeler uit de verpakking hebben gehaald valt het op hoe zwaar Prolimatech’s product eigenlijk is. 550 gram weegt die en dat is ook nog eens exclusief ventilators. Niet verwonderlijk dus dat



Prolimatech heeft gekozen dat de ventilators ‘extern’ worden geïnstalleerd. Om je een idee te geven hoe zwaar dit is: Scythe’s Setsugen, ook een redelijke grote koeler weegt slechts 375 gram en dat is dan inclusief een ventilator. Of de Xigmatek Bifrost die 480 gram weegt inclusief twee ventilators.



De MK-13 heeft ook een groot arsenaal aan koperen heatpipes tot zijn beschikking. Maarliefst zes heatpipes met een dikte van 6 mm zien we. Bij de meeste videokaartkoelers is het gebruikelijk dat de heatpipes haaks op de videokaart staan. Prolimatech heeft echter gekozen om de heatpipes over de lengte te laten leiden. Waarschijnlijk omdat de ventilators aan de zijkant dan een betere positie innemen en de heatpipes de airflow niet verstoren.




De hele koeler is ook nog eens vernikkeld waardoor hij, naar mijn mening, een strak uiterlijk heeft.



Installatie


De installatie van de MK-13 is niet veel anders dan een andere videokaartkoeler. Ten eerste kan je beginnen met het deïnstalleren van je oude koeler. Nadat je dit gedaan hebt kan je het beste als eerste de koelblokjes voor het geheugen en de VRM’s aanbrengen. Zoals op de vorige pagina te lezen was komen er verschillende koelblokjes met de MK-13 mee. De lage koelblokjes kan je het beste gebruiken aan de kant waar de heatpipes zitten. Hier passen de hoge/grote koelblokjes namelijk niet.



Een heikelpunt hierbij was het feit dat je de videokaart eerst heel goed schoon moet maken, anders blijven de koelblokjes, door het olie-achtige residu, niet goed plakken. Dit heeft bij meerdere mensen al voor problemen gezorgd, dus let hier goed op.



Nadat de koelblokjes goed aangebracht zijn moet je twee bevestigings-plaatjes vast maken aan de koeler.
Prolimatech noemt dit haar Omi-Mount Retention System en dit systeem zorgt ervoor dat de MK-13 ook ondersteuning biedt voor toekomstige videokaarten. Prolimatech kan immers bij nieuwe generatie kaarten zelf de ‘oortjes’ beschikbaar stellen en zo kan je de MK-13 keer op keer hergebruiken.



Daarna moet je een backplate plaatsen aan de achterkant van de videokaart. Dit is waarschijnlijk omdat de koeler een behoorlijk gewicht heeft. Dankzij de backplate wordt het gewicht van de koeler beter verdeelt over de printplaat. Vervolgens een beetje koelpasta erop en je kan dan de koeler met schroeven vastzetten.




Zoals je ziet is de koeler ongeveer net zo lang als de videokaart zelf.



Het valt je misschien wel op, maar tot nu toe zijn er geen ventilatoren te bekennen. Dat komt omdat deze worden aangebracht door een andere bevestiging. Dit gaat door middel van een V-vormige balk vast te maken aan een uitbreidingsslot. Aan deze balk kan je vervolgens weer je ventilatoren vast maken.



Geen plastic komt hier aan te pas, enkel metaal waardoor het geheel erg stevig is. Ik moet toegeven, dit is één van handigste manieren om ventilators zo te bevestigen. Er komt zo ook geen extra gewicht aan de koeler zelf te hangen en dus ook niet aan de videokaart.



De ventilator-bevestiging is ook nog eens zo ontworpen dat er veel mogelijkheden zijn. Je kan maar liefst vier ventilatoren in totaal installeren. Je kan dus zelf kiezen of je voor ventilatoren gaat die veel lucht verplaatsen of die juist extra stil zijn. Je kan er 120 mm ventilatoren op installeren, maar 140 mm en 92 mm varianten zijn ook mogelijk. Nadat je de ventilators geïnstalleerd hebt kan je de boel nog verstevigen met een tie-wrap.




Let wel op! Dit hele geheel neemt erg veel ruimte in beslag. Niet alleen ben je al twee uitbreidingssloten kwijt aan de videokaart + MK-13, de ventilator-bevestiging neemt ook nog eens één slot in beslag. Als je de ventilators ook nog eens horizontaal hebt geïnstalleerd dan moet er ook nog ruimte voor de ventilatoren zijn om lucht aan te zuigen. Dit brengt het totaal op vier uitbreidingssloten. Zorg er dus voor dat je genoeg ruimte hebt in je behuizing.



SLI of Crossfire draaien met deze koeler is wel mogelijk, alleen moeten de ventilators dan verticaal worden geïnstalleerd. Je moet dan alleen wel een behuizing hebben waarvan het zijpaneel uit mesh is opgebouwd aangezien er dan lucht vanuit buiten de behuizing kan worden aangezogen.



Mocht je interesse in de manier van installeren hebben gekregen, dan kan je nog twee kleine instructiefilmpjes bekijken van Prolimatech. Deze leggen goed uit hoe het geheel in elkaar steekt. De filmpjes zijn onder deze link te vinden (onder het kopje ‘installation’).