2min

Introductie

In deze review worden vijf laptopstandaarden behandeld. Alle vijf de standaarden beschikken over één of meerdere fans en kosten allemaal tussen de 20 en 40 euro. Van de vijf notebookkoelers zijn er twee afkomstig van Cooler Master, één van Coolink, en twee van Choiix.

Drie van de vijf laptopstandaarden zijn ontworpen voor laptops met beeldschermen van 17-inch of kleiner, en de overige twee voor 15 inch of kleiner. De notebookkoelers zullen eerst één-voor-één in het kort geïntroduceerd worden. Vervolgens zullen de vijf standaarden vergeleken worden, waarbij onder meer gelet zal worden op design, ergonomie, extra functies zoals een USB-hub, de hellingsgraad, en hoe goed ze koelen.


Verstelbare laptopstandaard met fan van Cooler Master


Een laptopstandaard kan voor meerdere doeleinden gebruikt worden. In de praktijk is ergonomie vaak een van de belangrijkste redenen om een laptopstandaard aan te schaffen. De meeste laptopstandaarden hebben een hellend oppervlak, waarop anti-sliprubbertjes zitten om te voorkomen dat de laptop verschuift. Het hellend oppervlak moet er voor zorgen dat de gebruiker tijdens het gebruik van de laptop een gezonde houding aan kan nemen.

Het hellende oppervlak zorgt er echter voor dat ook het toetsenbord schuin staat. Hoe stijler de helling hoe lastiger het wordt om het laptoptoetsenbord te gebruiken. Vaak wordt er dan ook aangeraden om een extern toetsenbord te gebruiken.

USB-poorten op laptops zijn vaak schaars. Een muis, een extern toetsenbord en datadragers nemen allemaal USB-poorten in beslag. Om het gebrek aan USB-poorten op te lossen beschikken veel laptopstandaarden over een USB-hub.


Standaard brengt scherm op ooghoogte


Een ander doel van een standaard is natuurlijk het koelen van de laptop door middel van één of meerdere fans, of gewoon door de laptop van de massieve ondergrond op de vaak lucht doorlatende laptopstandaard te plaatsen. De standaard tilt de laptop een aantal centimer van het bureau of de schoot van de gebruiker waardoor er betere ventilatie mogelijk is. Bovendien beschikken de vijf standaarden in deze review over één of meerdere fans met groottes verschillend van 60mm tot 220mm.