3min

De nieuwe functies

Op het gebied van interface zei ik al dat Microsoft vindt dat het niet langer draait om de browser, maar om de websites. Het gaat hier echter verder dan het verplaatsen van tabbladen. Veel verder.

Windows 7-integratie


Wat heeft de softwaregigant namelijk gedaan: het heeft het mogelijk gemaakt om websites vast te maken aan de Windows 7-taakbalk. Net als dat je dus een applicatie vast kunt maken aan de superbar, kan je dat nu ook doen met een website.

Eerst de voordelen: een website wordt niet langer een website maar een native applicatie – op het gebied van snelheid is het overigens al bijna een native Windows-applicatie, zo claimt Microsoft. Websites kunnen namelijk zelf ook jumplistopties instellen, zodat je even snel naar een bepaalde afdeling van de site kunt gaan.

eBays jumplistopties nadat de site is vastgemaakt aan de taakbalk

Daarnaast wordt het browservenster gemerkt alsof het van de website zelf is. De vorige- en volgendeknoppen krijgen de kleur die het meeste gewicht heeft in het sitepictogram (à la met je muis over een pictogram in de Windows 7-taakbalk, dan verschijnt ook de belangrijkste kleur van het pictogram) dat naast de volgendeknop staat. Dit zorgt ervoor dat het meer een applicatie wordt dan een website.

Let op de rode volgende- en vorigeknop en het CNN-logo linksboven

Maar het gaat nog verder. Websites mogen ook de mediaknoppen in de miniweergaves gebruiken (zie screenshot hieronder). Stel je zoiets voor bij YouTube en het wordt een heel ander verhaal. Ten slotte mogen websites ook notificaties weergeven via het pictogram in de taakbalk.

Dan de problemen en dat zijn er nogal wat. Het eerste probleem is praktisch: ik heb niet zoveel schermruimte om al m’n favoriete websites aan de taakbalk vast te maken. Je zult dus een keuze moeten maken tussen de websites die je het meest bezoekt.

De mediaknoppen

Het tweede probleem is misschien wat kleiner, maar nu eindelijk de 64 bitbrowser realiteit wordt dankzij een native 64 bitclient van Flash die verrassend stabiel is, wordt het misschien wat belangrijker. Vastgemaakte websites worden namelijk altijd gestart in een 32 bitvenster. De reden hiervoor is denk ik dat Microsoft voor de 64 bitversie van Internet Explorer nog geen jumplists heeft geïmplementeerd. Een misser.

Het laatste probleem is dat Microsoft het nog steeds niet snapt. Echt waar. Hoeveel tijd hebben ze nodig? Wat we hier zien, is een flashback naar 1997. Wat moeten websites namelijk doen om deze prachtige functies te gebruiken? Juist ja, Microsoft-specifieke HTML. In plaats van dat de softwaregigant net als Google naar het W3C gaat om het in een standaard te krijgen zodat iedereen het kan gebruiken, kiest het ervoor om alles te negeren.

Downloadmanager


Er is nog veel meer veranderd. In vorige Internet Explorer-versies was het downloaden van bestanden een ramp. Een geschiedenis van gedownloade bestanden was er niet, het was onmogelijk om downloads te pauzeren en het downloaden van grote bestanden was helemaal verschrikkelijk omdat Internet Explorer deze naar een tijdelijke map downloadde. Dat betekende dat zodra je download klaar was, het bestand nog naar de juiste map gekopieerd moest worden en daar was je nog aardig wat tijd mee kwijt.

Eindelijk is besloten dat dit niet langer meer kan en er is een heuse downloadmanager toegevoegd. Helaas wel heel erg laat, maar beter laat dan nooit. Niet langer worden downloads naar een tijdelijke map gedownload, het is nu ook mogelijk om downloads te pauzeren en later te hervatten en om te zoeken naar oudere downloads. Overigens wordt niet meer de downloadsnelheid weergegeven, alleen nog de resterende tijd. Deze downloadmanager is echter wel veilig. Microsoft heeft namelijk een reputatiesysteem gebouwd om gebruikers te beschermen tegen kwaadaardige downloads.

De downloadmanager die een bestand aan het scannen is