Het gebruik

Interface


De interface van de AC Ryan Playon DVR HD is redelijk simpel van opzet, al zijn er voldoende andere spelers op de markt die nog simpeler zijn. Het menu voor de instellingen is bij deze speler bijvoorbeeld veel uitgebreider, maar dit heeft ook te maken met de opneemfunctie.

Blauw en donker zijn de aspecten die de ontwerpers met het design in hun hoofd hadden. Hieronder een korte video waarbij het menu / de interface van de speler even wordt getoond.


Wat mij wel stoorde was dat de vertalingen nog wat te wensen over lieten. Soomige zinnen vielen zelfs buiten het beeld. Ook was er nog onduidelijkheid over het menu ‘browser’ en ‘mediatheek’, wat nou het precieze verschil is.

Ook zou het inperken van het aantal opties in het hoofdmenu een goed idee zijn en zorgen voor een beter overzicht. Zo kunnen de kopjes Torrents, Internetradio en Internet Feeds makkelijk onder één kopje genaamd Internet.

Video


Het afspelen van HD content gaat niet veel anders dan de Playon HD die al eerder is gereviewed. Het enige verschil zit hem erin dat de DVR HD een display op de voorkant heeft. Deze display toont echter maar beperkte informatie. Zo wordt de speelduur van een bepaalde video niet getoond, maar ziet men alleen in welk menu je je momenteel bevindt. Wel is er via kleine indicatoren af te lezen of de mediaspeler op het netwerk is aangesloten en of de mediaspeler momenteel iets aan het downloaden is.

De speler is door ons op een Full HD televisie aangesloten. Dit werkte verder prima. Zelfs WMV’s met hoge bitrates zien er goed uit. Het streamen van video via het bedrade netwerk gaat ook zonder problemen.

Audio


Ook het afspelen van audio is geen enkel probleem. Opvallend is aan deze mediaspeler dat deze ook ondersteuning biedt voor Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio. Je kan de speler dus ook aansluiten op je receiver waarna de mediaspeler de bitstream doorgeeft. Helaas hadden wij geen goede receiver voorhanden en hebben wij dit niet zelf kunnen testen, wel vonden we op internet wat ervaringen van consumenten waaruit blijkt dat deze functie goed werkt.

Op de productpagina van de mediaspeler staat wel dat AC Ryan de ondersteuning van DTS-HD Master Audio niet garandeert in toekomstige firmware.

Afbeeldingen


De mediaspeler kan de meeste afbeeldingen zonder problemen weergeven, te weten JPG, HD JPEG, BMP, GIF, TIF en PNG. Ook kan je er voor kiezen om ze in een slideshow te zetten waarna ze na elkaar worden afgespeeld. De speler maakt ook gebruik van vloeiende overgangen.

Voorheen kon je bij de oude DVR tijdens de slideshow muziek afspelen. Dat gaat nu helaas niet meer zo makkelijk, de muziek houdt er abrupt mee op als je in het menu van de afbeeldingen zit. Toch jammer dat AC Ryan dit niet in stand heeft weten te houden.

Opnemen


Dan nu de functie waar mensen dit apparaat voor zullen kopen, het opnemen van (HD) video. Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen, dit onderdeel valt enorm tegen, voor de mensen die woonachtig zijn in Nederland. Voor onze Belgische vrienden die met regelmaat de website bezoeken is het wellicht minder erg.Zoals eerder aangehaald beschikt de DVR over een dual DVB-T-tuner. Deze DVB-T standaard wordt in Nederland maar door één aanbieder aangeboden, en dat is KPN met Digitenne. Echter gebruikt KPN ook weer een aangepaste versie, er is namelijk een CAM-Module die zorgt voor de decryptie van het signaal. Deze is echter niet aanwezig in de AC Ryan Playon DVR HD. Ook de dekking van Digitenne is nog niet optimaal en de beschikbare bandbreedte is ook nog gering, waardoor opnemen via Digitenne in HD ook onmogelijk is gezien Digitenne nog geen HD aanbod heeft. Het enige wat dat nog over blifjt zijn de publieke zenders (Nederland 1, 2 en 3), deze worden namelijk wel gratis uitgezonden via DVB-T.

De kleine antenne die Ac Ryan heeft meegeleverd bleek echter niet in staat te zijn om het signaal van de publieke omroepen te ontvangen. We kregen maar geen signaal te pakken, we hebben enkele uren diverse capriolen uitgehaald maar de signaalsterkte bleef volgens het apparaat op het nulpunt staan. Wellicht is een betere antenne een oplossing of een andere stad en zodat je in elk geval de publieke zenders nog kan ontvangen.De grote vraag die je nu wellicht hebt is: "Waarom bestaat dit apparaat dan in deze vorm?" Dit heeft er voornamelijk mee te maken dat Ac Ryan in meer landen actief is en er in het buitenland betere ondersteuning is voor DVB-T. In het bijzonder in Frankrijk, Engeland en Duitsland, heeft DVB-T wel een groot marktaandeel waardoor de commerciële zenders er ook via te ontvangen zijn. Ac Ryan zou dus eigenlijk een speciale versie alleen voor Nederland moeten fabriceren wil het product volledig gebruikt kunnen worden. Hiervoor is tot op heden nog niet gekozen.

Helaas wordt analoog bij deze speler niet meer ondersteunt, waardoor je in principe maar weinig aan de opneem-functie hebt. Wel kan je nog via composiet opnemen. Zo kan je bijvoorbeeld VHS (ook wel bekend als de ouderwetse videobanden) digitaliseren. Ook kan je nog een externe-tuner erop aansluiten, maar dan heb je slechts een SD-signaal, niet iets om een HD versie voor te kopen.

Of AC Ryan nog met een andere versie komt van de DVR HD is nog even afwachten. Ac Ryan heeft aangegeven wel onderzoek te doen naar bijvoorbeeld een versie die ondersteuning biedt voor een CI-module. Via dat DVB-C signaal worden namelijk veel meer HD-zenders uitgezonden in Nederland, hierdoor zouden wellicht ook kabelproviders als UPC en Ziggo ondersteund kunnen worden.

Terug naar de speler zelf, het menu van opnemen ziet er wel degelijk uit. Je kan zowel via de web-interface als via de mediaspeler zelf instellen wanneer je iets wilt opnemen. De speler ondersteunt ook EPG, de elektronische televisie-gids, waardoor het opzoeken van bepaalde programma’s die je wilt opnemen makkelijk gaat.Een enorm goede functie aan de web-interface is dat als de mediaspeler op het internet is aangesloten, je ook vanaf een externe locatie kan inloggen op de mediacenter en kan instellen wat er opgenomen moet worden. Mochten je plannen dus op het laatste moment veranderen en je kan niet op tijd thuis zijn om je favoriete programma te kijken, heb je dus de mogelijkheid om vanaf een externe locatie in te loggen en in te stellen dat je favoriete programma moet worden opgenomen. Handig als je bijvoorbeeld onverwacht moet overwerken.