Grafische prestaties

Interessant aan Sandy Bridge is natuurlijk de geïntegreerde grafische chip. Hoe goed functioneert deze GPU?

Natuurlijk moeten we geen wonderen verwachten, maar het zou natuurlijk leuk zijn als we een recent spelletje kunnen spelen met deze processor. Om dit te testen maakten we gebruik van een aantal benchmarks welke gebruik maken van DirectX 10-technieken. Versie 11 van de instructieset wordt helaas niet ondersteund door de Intel HD Graphics 3000-GPU.Overklok

Zoals aangegeven, is het met de H67-chipset enkel mogelijk om de GPU te overklokken. De mogelijkheden zijn hier ook vrij beperkt, we konden immers eigenlijk alleen de multiplier verhogen naar 40 en dat was het dan.

De temperaturen van de processor bleven hierbij redelijk binnen de perken. Standaard werd de i5 zo’n 43 graden Celsius, overklokt konden we een temperatuur van 57 graden Celsius noteren. Bij de i7 vonden we temperaturen van respectievelijk 35 en 46 graden Celsius. Wat ons betreft zijn dit zeer schappelijke temperaturen.

3DMark Vantage

Zoals verwacht scoort de i7 beduidend beter dan de i5. Het geproduceerde beeld is echter niet om aan te zien. We zien de test slechts haperen en het beloofde weinig goeds voor de andere grafische benchmarks.


S.T.A.L.K.E.R. Call of Pripyat

De test van S.T.A.L.K.E.R. verliep eigenlijk verrassend goed. De game werd niet helemaal vloeiend getoond, maar desalniettemin zeker niet slecht. De snelheden zijn voor de gemiddelde gamer echter niet genoeg.

Opvallend is dat de overklokte i5 precies even goed werk afleverde als de i7.


Far Cry 2

Helaas liep Ubisoft’s Far Cry 2 een stukje minder goed met scores onder of net boven de 20 FPS zal het geen pretje zijn om deze game te spelen met een Sandy Bridge-CPU.


Unigine Heaven 1.0

Unigine Heaven 1.0 draaien we normaal als een DirectX 11-test, maar ook als DirectX 10-test kunnen we prima gebruik maken van deze benchmarktool. Helaas draaide Unigine echt niet goed, het beeld was niet om aan te gluren en dit blijkt ook uit de zeer lage scores en een FPS die niet boven de 12 uit kwam.


Resident Evil 5

Een game die prima te draaien lijkt met de Sandy Bridge-processoren is Resident Evil 5. Natuurlijk is een FPS van 24 nog steeds niet om over naar huis te schrijven, maar gamen zou op zich moeten kunnen met een dergelijke beeldverversing.


In vergelijking met de vorige reeks processoren van Intel doen de Sandy Bridge-processoren het ongeveer tweemaal zo goed. Daarmee is echter ook het meeste gezegd, want echt toereikende framerates zien we helaas niet verschijnen. De gemiddeldes zijn voor een geïntegreerde GPU zeker niet slecht, maar gezien de vrij lage resolutie waarop we de benchmarks draaiden is de GPU voor de meeste mensen die af en toe een spelletje willen kunnen spelen nog niet de beste optie. Een Sandy Bridge-CPU kan echter wel prima worden toegepast in een Media Center-systeem zonder extra losse videokaart, mede doordat er ook ondersteuning is voor 3DTV’s.