2min

Tags in dit artikel

, , ,

Overklokken

Voor het overklokken maken we -naast de koeler op de kaart- gebruik van twee ventilatoren met een doorsnee van 12 centimeter. Deze ventilatoren plaatsen we voornamelijk op de ventilator in de behuizing van de ENGTX580.



Qua overklokken kwamen we met de Asus ENGTX580 even in de soep. Normaliter gebruiken we immers een vast programma om de videokaart te overklokken, maar dit programma -MSI’s Afterburner- bleek nog niet geschikt te zijn voor de GTX580. We konden met deze software wel de kloksnelheden aanpassen, maar het voltage konden we niet verhogen.

Met deze software zijn we in eerste instantie aan de slag gegaan en we vonden een maximum van 856 MHz voor de core en 2030 MHz voor het geheugen. Dit zijn dus de snelheden zonder dat we het voltage aan konden passen.

Na wat zoekwerk ondervonden we dat Asus eigen Smart Doctor reeds geschikt was voor het overklokken van de GTX580 en zodoende zijn we aan de slag gegaan met dit programma, waarin we dus gelukkig wel het voltage konden verhogen.



Doordat we het voltage op de ENGTX580 konden verhogen tot 1,138 V, konden we de kloksnelheid verhogen naar 921 MHz. De snelheid van het geheugen voerden we op tot 2062 MHz. Op dat moment zaten we goed aan het maximum van wat het systeem aan kon. Met hogere instellingen gingen de prestaties en/of de stabiliteit van het systeem omlaag.

We weten het systeem dus met ongeveer 18 procent te overklokken met Smart Doctor van Asus. Of deze overklok ook duidelijk terugkomt in de resultaten in de benchmarks zie je op de volgende pagina.

Onder langdurige belasting wordt de videokaart met deze maximale overklok zo’n 68 graden celcius. Dat is desalniettemin meer dan 15 graden koeler dan de 85 graden waarmee de ENGTX480 zijn werk deed tijdens het overklokken.