4min

Tags in dit artikel

, ,

Licentiesysteem op basis van punten

Zyxel is voor het Nebula-platform op de proppen gekomen met een redelijk bijzonder licentiesysteem, waarbij we de term ‘bijzonder’ hier een positieve lading meegeven. Het gebruik van de licenties is namelijk gebaseerd op een puntensysteem. Waar je normaal gesproken licenties aanschaft voor een bepaalde periode en die na die periode moet verlengen, heeft Zyxel gekozen voor een wat meer dynamisch systeem, waarbij er gewerkt wordt met een enkele einddatum voor alle producten die je hebt geïnstalleerd, ongeacht wanneer dat was. Het idee achter dit systeem is dat je niet het hele jaar door licenties van producten moet verlengen, iets waar je zeker tegenaan gaat lopen als je niet al je hardware tegelijkertijd aanschaft en installeert. Zeker bij een platform waarmee je niet alleen access points maar ook switches en security gateways kunt managen en dus potentieel op veel verschillende momenten licenties activeert, is dit in theorie in ieder geval best handig. Je vraagt je nu wellicht af hoe het licentiesysteem in de praktijk in zijn werk gaat. In de basis is het gewoon een kwestie van optellen en middelen. Zoals eerder aangehaald komt ieder product standaard met een licentie van een jaar, waarvoor per maand een punt wordt gegeven. Koop je na verloop van tijd een nieuw product, dan worden op het moment dat je dat product activeert de 12 punten van dat product opgeteld bij de resterende punten van het eerder aangeschafte product. Stel dat die nog 10 punten heeft, dan komt de ‘verzamellicentie’ uiteindelijk op 11 maanden uit op dat moment. Nadien kun je de licentie voor alle producten tegelijk verlengen.

Nemen we iets meer producten, dan kunnen we eenzelfde rekensom toepassen. Stel dat je eerst tien access point koopt en er na zes maanden nog eens twintig bij wilt plaatsen. Op dat moment kom je op een totaal aantal maanden/punten uit van 300 (20×12+10×6). Dat deel je door het aantal access points, waarna je uitkomt op een licentie voor alle producten die 10 maanden geldig is. Zyxel gaf overigens aan ons aan dat je een licentie op ieder gewenst moment al dan niet tijdelijk stop kunt zetten. Deze is dan niet meer actief en speelt dan ook geen rol meer in de berekening van de licentie. Er wordt dan dus weer een herberekening gemaakt. Het access point moet dan wel uit de ‘inventory’ genomen worden en kan later weer worden toegevoegd. Is de licentie verlopen, dan werkt de Nebula-apparatuur nog wel gewoon, met de instellingen zoals je die via het Nebula-platform hebt ingevoerd. Let wel, alleen de basisfuncties zijn dan nog bruikbaar, iets als een captive portal kun je dan niet meer gebruiken. Ook alle monitoring en andere geavanceerde features evenals firmware upgrades behoren niet langer tot de mogelijkheden. Als je echt wilt, kun je voor een deel misbruik maken van het systeem waar Zyxel voor gekozen heeft. Als je een access point of ander product eenmaal naar wens hebt ingesteld en je hebt geen interesse in het monitoren van de apparatuur via Nebula, zou je ervoor kunnen kiezen om de licentie niet te verlengen en vervolgens ‘gratis’ gebruik te maken van het access point of andere Nebula-apparatuur. Wil je de instellingen om wat voor reden dan ook aanpassen, dan verleng je de licentie tijdelijk weer. We verwachten overigens niet dat dit in de praktijk echt een probleem op gaat leveren, omdat juist het monitoring aspect van een platform zoals Nebula meerwaarde heeft voor veel organisaties. Ook de mogelijkheid tot het upgraden van de firmware en bijvoorbeeld het instellen van een captive portal zijn zaken waar veel organisaties naar wij verwachten niet zonder willen of kunnen. Daarnaast creëer je op deze manier een situatie die je met een platform zoals Nebula juist wilt voorkomen, namelijk het continu in de weer zijn met het beheren van licenties. Een belangrijke vraag bij een platform zoals Nebula, is wat het kost om licenties te verlengen. Je legt je bij de keuze voor een platform zoals dit immers vast voor meerdere jaren. Niet alleen omdat je de afschrijving eruit wil halen, maar ook omdat je zonder het Nebula-platform eigenlijk niet veel kan aanvangen met de management-omgeving. Hieronder zie je hoeveel punten ieder producttype waard is per jaar. Als je daarbij in het achterhoofd houdt dat een punt ongeveer 1,25 euro kost (exclusief BTW), kun je uitrekenen wat de kosten zijn voor jouw specifieke situatie.

Bij de gateway (de NSG100) krijg je standaard overigens ook nog een jaar lang Nebula Security Services. Dat is 70 punten waard.