3min

Architectuur

Paessler PRTG is een stuk software dat je in de meeste gevallen op een Windows-server installeert. Het hart van de architectuur wordt gevormd door de zogeheten core server. Zonder deze server kun je niets. Deze legt verbinding met de centrale database, stuurt meldingen als er alarmen afgaan en beheert de toegangsrechten. Goed om te weten is dat de database waar PRTG van gebruikmaakt file-based is. Alles wordt er in zijn geheel (in ‘RAW’) opgeslagen, wat het geheel lekker rap moet maken. Er hoeft immers niet geaggregeerd te worden, zoals bij MySQL bijvoorbeeld nodig is. Tijdens de demo die wij ervan hebben gekregen, is het ook zeker erg snel. Zeker als je bedenkt dat we tijdens de demo te maken hebben met ruim 3000 sensors, die allemaal uitgelezen worden.

Meerdere locaties monitoren is prima mogelijk met PRTG

Naast de core server zijn er nog de zogeheten probes en sensors. Een probe is zoals de naam aangeeft de actie van het ‘bevragen’ van de apparatuur in het netwerk. Als respons op een dergelijke probe wordt er informatie verstrekt over de status van die apparatuur. Een sensor vergaart daadwerkelijk die informatie. Als je in de interface van PRTG kijkt, dan zie je dat onder sensors onder andere standaard protocollen worden verstaan. Denk hierbij aan SMTP, POP, maar bijvoorbeeld ook Ping, RDP, HTTP(S) en ga zo maar door. In totaal zijn meer dan 200 sensors beschikbaar. Als een bepaald stuk hardware niet ‘luistert’ naar de standaard protocollen, worden er ook propriëtaire sensors ontwikkeld door Paessler zelf of door partners. Per core server kunnen er tot 10.000 sensors gekoppeld worden.

Agentless

Het meest opvallende aan de architectuur van PRTG is dat het agentless is. Je hoeft niets te installeren op de apparatuur die je wilt monitoren. Bij sommige concurrerende tools moet dat wel. Een voordeel hiervan is dat je een stuk minder werk hebt om het geheel uit te rollen. De meeste netwerkapparatuur luistert immers naar standaard protocollen, dus is meteen uitleesbaar.

Op afstand

Op zich is een tool zoals hierboven beschreven natuurlijk best elegant. Maar hoe werkt het in de ‘nieuwe wereld’ van multi-cloud omgevingen? Het is niet wenselijk om allerlei poorten van je firewalls open te zetten voor alleen het monitoren van apparatuur. Daarvoor heeft Paessler de zogeheten remote probes in het leven geroepen. Die opereren zelfstandig op een remote locatie en sturen de resultaten via SSL terug naar de core server. Uiteraard kunnen er geen resultaten gestuurd worden naar de core server als de verbinding om wat voor reden dan ook wegvalt. De remote probe werkt dan ook met een buffer van 500.000 resultaten, wat eventueel dataverlies voorkomt.

Ook op AWS

We haalden hierboven al even de nieuwe werkelijkheid aan van onder andere de public cloud. Het is dan ook niet gek dat er een versie van PRTG is die bij AWS wordt gehost. Je hoeft als klant helemaal niets lokaal te hosten in zo’n geval. Ook updaten doet PRTG voor je. Je hebt alleen een remote probe in je netwerk staan. Verder zijn er nog de apps voor Android en iOS beschikbaar.

Table of contents