4min

PRTG in actie

Je kunt PRTG gebruiken door in een browservenster naar de monitoromgeving te navigeren. Het is daarnaast ook mogelijk om hiervoor speciale controller-software te gebruiken. Deze software moet je gebruiken als je PRTG multi-tenant draait. Dat wil zeggen, als je centraal meerdere PRTG-installaties aanstuurt. Wij hebben gebruikgemaakt van de webinterface.

Zeker bij grote netwerken is het vrijwel niet te doen om alle apparatuur handmatig toe te voegen. Vandaar ook dat PRTG een auto-discovery feature heeft (zie afbeelding hierboven). Er worden ICMP requests uitgestuurd naar de apparaten in het netwerk. Alle apparaten die mogen reageren op ping-verzoeken, worden dan toegevoegd. De andere moet je zelf nog even handmatig toevoegen. Per apparaat kunnen er uiteraard meerdere sensors actief zijn. Dat is ook logisch, omdat een netwerkapparaat meer dan één protocol ondersteunt.

Heb je eenmaal alle apparaten toegevoegd, dan kun je op het dashboard in een oogopslag zien hoeveel sensors er zijn en – veel belangrijker – of er alarmen zijn. Overdreven fraai vormgegeven vinden we het allemaal niet, maar het is wel duidelijk. Dat laatste is natuurlijk het belangrijkste.

Waarschuwingen en alarmen worden met de gebruikelijke kleurcoderingen weergegeven. Rood betekent dat het foute boel is, oranje dat het wordt gezien als ongebruikelijk en geel is een waarschuwing.

Drempels

Die waarschuwingen waar we het hierboven over hebben, zijn het gevolg van het overschrijden van een drempelwaarde. Die waarde moet je zelf instellen. PRTG gaat dat niet voor je bepalen. Op het eerste gezicht is dat wellicht wat vreemd, maar als je er iets langer over nadenkt eigenlijk best logisch. Geen twee netwerken zijn hetzelfde en wat voor het ene netwerk een acceptabele pingtijd is bijvoorbeeld, is voor het andere netwerk niet acceptabel. Er is voor het grootste gedeelte geen goed of fout.

Met behulp van drempels kun je aangeven wanneer er een melding moet worden verstuurd.

De drempelwaardes leveren je bij het inrichten uiteraard wel het nodige extra werk op. Het is ook zaak om dit goed aan te pakken, anders krijg je allerlei waarschuwingen waar je niet op zit te wachten. Om dit goed te kunnen doen, heb je uiteraard een baseline nodig. Die moet je gedurende enige tijd bepalen (doorgaans enkele dagen), waarna je de drempelwaarde instelt.

Reactief en efficiënt

In de basis is PRTG een reactief systeem. Je gebruikt het pas op het moment dat er een waarschuwing of een alarm wordt gegeven. Je kunt deze via e-mail aan een persoon sturen. Reageert die niet op tijd, dan kun je opschalen en dezelfde mail naar een hele groep sturen. Verder zijn er ook nog push notificaties beschikbaar, sms, SNMP traps en HTTP actions beschikbaar. Deze acties zijn uiteraard allemaal in te plannen.

De eerder genoemde drempelwaardes geven het systeem uiteraard ook iets pro-actiefs. Je kunt bijvoorbeeld ook instellen dat je een waarschuwing krijgt als de opslag van een server bijna vol zit. Daarnaast ‘weet’ het systeem ook wat een normale belasting is voor een bepaalde sensor. Als deze dreigt te verzuipen, dan kan pro-actief aangegeven worden dat iets niet helemaal in de haak lijkt te zijn.

Verder is het ook goed om te zien dat een en ander zo efficiënt mogelijk ingericht is. Als er voor hetzelfde apparaat meerdere sensors actief zijn en een sensor die ‘hoger’ in de pikorde staat geeft een foutmelding, dan geven de sensors eronder niet ook nog eens een foutmelding.

Om een indruk te krijgen hoe de interface van PRTG in de praktijk werkt, kun je hieronder een screenrecording van de interface bekijken:

Conclusie: wat merken we van PRTG in de praktijk?

Als wij ons werk goed hebben gedaan, begrijp je na het lezen van dit artikel wat Paessler PRTG globaal doet in een netwerk. Het houdt continu in de gaten dat alle apparatuur naar behoren functioneert. PRTG wordt zowel in middelgrote als grote bedrijven gebruikt. Downtime moet tegenwoordig tot een minimum beperkt worden, omdat er veel werknemers en uiteindelijk ook klanten zijn die de ‘backbone’ hard nodig hebben.

Als het goed is, merk je in de praktijk nagenoeg niets van wat PRTG doet. Als een bedrijf de drempelwaardes zo heeft ingeregeld dat ze op het juiste moment een waarschuwing geven, is het probleem opgelost voor het er eentje is geworden. Een goed voorbeeld hiervan is te zien bij de Cebit-beurs, die jaarlijks in Hannover gehouden wordt. De toegangspoortjes daarvan worden gemonitord met behulp van PRTG. Als te veel van die poortjes het niet meer doen, raken mensen gefrustreerd. Je kunt die frustratie voor zijn als je op tijd in de gaten hebt dat er zaken niet goed gaan. Dat is de taak van PRTG. De software zorgt er uiteindelijk voor dat de kans dat bezoekers met een goed gevoel je beurs bezoeken, in ieder geval niet kleiner is geworden bij de toegangspoortjes.

Table of contents