4min

3-2-1 met Synology

Met de 3-2-1-regel in het achterhoofd en de NAS als basis van je strategie, moet je dus twee datastromen goed op orde hebben. Allereerst is het zaak om van de data die je lokaal hebt, lokaal een kopie te maken. Hiermee voldoe je aan de 2 in de vuistregel voor het maken van back-ups. Dat kun je doen door alle werkstations een back-up te laten wegschrijven op je NAS. Maak je gebruik van een model van Synology, dan kun je daarvoor de Active Backup-toepassing inzetten. Er zijn drie ‘smaken’ beschikbaar van Active Backup. Allereerst is er Active Backup for Server. Hiermee is het zoals de naam al aangeeft mogelijk om zowel Windows- als Linux-servers te back-uppen. Microsoft SQL databaseservers worden eveneens ondersteund, evenals Exchange-servers. Zolang het maar SMB of rsync 3.0 bronnen zijn, kan deze toepassing er iets mee.

G Suite en Office 365

Heb je zelf geen Exchange-server meer staan, omdat je overgestapt bent op G Suite van Google of Office 365 van Microsoft, dan kun je met Active Backup for Server niet veel aanvangen om je mail te back-uppen. Synology heeft hiervoor Active Backup for G Suite en Active Backup for Office 365 bedacht. Dit zijn aparte toepassingen, die je ook apart moet installeren. Heb je het eenmaal geconfigureerd, dan kun je via een portal bij de back-ups. Eventueel kun je deze daar downloaden of terugzetten.
Synology biedt de nodige soorten Active Backup aan.
Het voordeel van de Active Backup-toepassingen ten opzichte van veel andere manieren om back-ups te regelen, is dat het agentless is. Je hoeft er geen software voor te installeren op de apparaten. Je kunt het volledig vanaf je NAS opzetten en beheren. Let wel, je moet wel admin-rechten hebben voor bijvoorbeeld Office 365 om het te kunnen configureren.

Synology C2 Backup

Om je back-ups vervolgens naar een locatie buiten je eigen netwerk te krijgen, heb je allerlei mogelijkheden. Je kunt ervoor kiezen om ze naar een NAS weg te schrijven die elders staat bijvoorbeeld. Het is tegenwoordig echter gangbaar om de back-up in de cloud te maken. Welke van deze wegen je ook bewandelt, op een Synology-NAS heb je hiervoor de Hyper Backup-toepassing nodig.

Je kunt zoals gezegd kiezen voor het wegschrijven naar een externe NAS of naar een via USB aangesloten opslagmedium. Verder kun je naar file servers wegschrijven (WebDAV, Openstack Swift). Wil je de ‘moderne’ route bewandelen, dan kies je voor een van de vele opties die onder Cloud Service staan. AWS S3, Azure, Google Drive, Dropbox, Strato HiDrive, IBM Softlayer en Rackspace, het is allemaal beschikbaar. Synology heeft hier echter zelf ook nog een cloudlocatie aan toegevoegd. Deze luistert naar de naam Synology C2 Backup. (Deze staat overigens enigszins verwarrend niet bij cloud-diensten, maar onder het kopje ‘Synology’). Je kunt je afvragen waarom Synology een eigen dienst introduceert. Zijn er niet al genoeg clouddiensten waar je naartoe kan wegschrijven? Door het te integreren in hun NAS-aanbod, kan het echter net wat soepeler werken voor eindgebruikers (ook voor Synology zelf uiteraard). Daarnaast zijn de tarieven alleszins redelijk te noemen: voor 9,99 euro per jaar krijg je 100 GB, voor 24,99 euro per jaar 300 GB en voor 59,99 euro per jaar 1 TB. Wil je meer dan 1 TB, dan moet je rekenen op 69,99 euro per TB per jaar. De beschikbare capaciteiten van Synology C2 Backup lijken in eerste instantie wat krap bemeten, zeker als je bedenkt dat we met z’n allen steeds meer data produceren en dus ook opslaan en back-uppen. Toch is enige nuance hier wel op zijn plaats wat ons betreft. Als bedrijf moet je goed kijken welke data dermate belangrijk is dat er een back-up van gemaakt moet worden. Als je daar eens goed naar kijkt, dan is 1 TB hoogstwaarschijnlijk ruimschoots voldoende.

Twee soorten

Synology C2 Backup is verder nog onderverdeeld in twee plannen. Plan I omvat de abonnementen tot 1 TB. Je krijgt hiervoor een dagelijkse reservekopie, AES-256-versleuteling, uiteraard het herstellen van bestanden en bestandsgeschiedenis. Plan II is voor de abonnementen vanaf 1 TB. Je krijgt hierbij alles wat Plan I biedt, plus enkele extra’s. Zo ben je niet beperkt tot een reservekopie per dag, maar kun je het per uur doen. Daarnaast is deduplicatie inbegrepen bij Plan II. Zeker als je veel en grote back-ups maakt, is deduplicatie eigenlijk onmisbaar. Je kunt de beschikbare ruimte optimaal benutten, omdat je alle bestanden maar een keer opslaat. Zeker als je ieder uur een back-up maakt, kan dat al snel behoorlijk veel winst opleveren.

Ook niet onbelangrijk om te vermelden, is dat de C2 Backup-servers van Synology in Europa staan. Sterker nog, ze staan zelfs in het land dat de strengste regels rondom privacy heeft, Duitsland (in Frankfurt).