3min

Antivirus

Antivirus


Met het tabblad Instellingen is het mogelijk om aanpassingen te doen voor de virusbeveiliging. Je vindt hier twee componenten terug: de opstartbeveiliging en de realtimebeveiliging. Opstartbeveiliging biedt de mogelijkheid om je computer te beschermen zodra je deze opstart. Dit zorgt voor een betere beveiliging van alle onderdelen die nodig zijn om je computer te bewaken. Je kunt deze instellen op agressief (optimale bescherming) of normaal (extra beveiliging) of je kunt hem helemaal uitschakelen.

Met realtimebeveiliging bepaal je hoe je de computer wordt gescand en gecontroleerd. Je kunt hier Auto-Protect en SONAR-beveiliging configureren. Auto-Protect controleert op virussen en andere beveiligingsrisico’s wanneer je programma’s uitvoert. SONAR staat voor Symantec Online Network for Advanced Response. Deze functionaliteit zorgt er simpel gezegd voor dat nieuwe vormen van malware of andere bedreigingen op basis van hun gedrag herkend kunnen worden nog voordat virusdefinities via LiveUpdate beschikbaar zijn.


Het installeren van nieuwe virusdefinities gebeurt zoals verwacht geheel automatisch. Met LiveUpdate zorgt Norton 360 ervoor dat er ieder uur nieuwe definitie- en programma-updates geïnstalleerd worden als je computer is verbonden met internet.

Naast LiveUpdate zijn er zogenaamde Pulsupdates: met Pulsupdates wordt iedere vijf minuten gecontroleerd op alleen nieuwe virusdefinities. Tijdens elke Pulsupdate vanuit Symantec worden alvast alle virusdefinities die nog niet ingepakt zijn voor een LiveUpdate als Pulsupdate verstuurd. Op deze manier wordt nieuwe malware razendsnel geblokkeerd en volgen de ‘complete’ virusdefinities later als LiveUpdate.

Ten slotte kun je naar je eigen wensen de scanmethode instellen en welke actie Norton 360 moet ondernemen als het malware aantreft. Zo repareert Norton 360 automatisch geïnfecteerde computers met Norton Rescue Tools.

Andere functionaliteiten antivirusbescherming


Norton Insight controleert vertrouwde bestanden die zijn uitgesloten bij het scannen. Het verstuurt handtekeningen van bestanden op je pc naar Symantec. Vervolgens wordt in de cloud bepaald of deze bestanden veilig zijn of niet. Als deze veilig worden bevonden, dan zal Norton deze in de toekomst met rust laten als je een systeemscan uitvoert.

Norton Tamper Protection voorkomt dat jij of andere gebruikers van buitenaf wijzigingen kunnen aanbrengen. Deze functionaliteit dient twee doelen. In de eerste plaats is het een beschermingslaag tegen misbruik van buitenaf en ten tweede voorkomt het dat virussen of andere dreigingen op afstand het beveiligingspakket kunnen ontregelen om vervolgens je computer te infecteren. Als Tamper Protection is ingeschakeld, heeft dat één nadeel: je kunt geen systeemherstel uitvoeren. Als je dat wil doen, zul je Tamper Protection tijdelijk moeten uitschakelen.


Prestaties


De meest recente versie van de AV-Comparatives Performance Test biedt helaas geen uitkomst om een uitspraak te doen over de vraag of Norton 360 6.0 invloed heeft op de snelheid waarmee je computer werkt. In deze prestatietest keek AV-Comparatives alleen naar Norton AntiVirus 2012. Aangezien we appels met peren vergelijken als we de resultaten van dat beveiligingspakket als maatstaf nemen voor Norton 360 6.0, zullen we dat dan ook niet doen.

Daarom raadplegen we de performancebenchmark van PassMark. Volgens de laatste test wist Norton 360 6.0 een score van 69 van de 85 punten. In deze test hebben de onderzoekers onder meer gekeken naar de opstarttijd, scantijd, kopieer-, verplaats- en verwijdertijd en compressie- en decompressietijd. Over de gehele linie kwam de laatste versie van Norton 360 als beste uit de test. Volgens het testpanel had dit beveiligingspakket gemiddeld iets meer tijd nodig om het hoofdscherm op te starten en third-partyapplications te installeren. Op alle andere fronten scoorde Norton 360 bovengemiddeld.

Ook het AV-Test Institute is zeer positief over Norton 360 6.0. Volgens het meest recente onderzoek van dit instituut behaalt dit beveiligingspakket met 95 van de 100 punten de hoogste score voor algehele bescherming en herstel van beschadigde bestanden van alle geteste programma’s. De gemiddelde score van de geteste antiviruspakketten lag overigens op 84 punten. In dat licht bezien is een score van 95 punten nog indrukwekkender te noemen.