2min

Spam- en phishingbescherming

Spamfilter


Een goede spamfilter weet ongewenste berichten tussen de binnengekomen mailtjes te vissen en deze naar de spambox te sturen. Ook Norton 360 6.0 beschikt over een spamfilter.

Echter, deze spamfilter is niet zo geavanceerd als bij andere securitysuites. Bij Kaspersky Internet Security 2012 en G Data InternetSecurity 2012 is het bijvoorbeeld mogelijk om bepaalde trefwoorden of zinsdelen te benoemen die kenmerkend zijn voor spamberichten. Je kunt hierbij denken aan woorden als ‘hair transplant’ of ‘penis enlargement’. Zodra een van deze woorden of zinsnedes in een e-mailbericht voorkomen, filteren de spamfilters van deze beveiligingspakketten tussen de legitieme e-mails en markeren zij deze berichten als spam. Een dergelijke optie ontbreekt bij Norton 360 6.0.

Evenmin bevat Norton 360 een realtimeblacklist of mogelijkheden om de wegingsfactoren of spamindex te bepalen. De enige mogelijkheden waar de spamfilter van Norton 360 over beschikt zijn het aanmaken van een lijst met toegestane en geblokkeerde afzenders, het classificeren van spamberichten en configureren van POP3- en SMTP-poorten. In dit opzicht kan Norton nog iets leren van zijn concurrenten.

Laat je hierdoor echter niet misleiden. De spamfilter werkt in de praktijk zeer goed. PCMag zegt dat bij hun test slechts 0,1 procent van alle legitieme e-mails als spam werd gemarkeerd. Het AV-Test Institute wist in hun onderzoek zelfs geen enkele false positive waar te nemen. Tevens slaagde Norton 360 erin om 100 procent van alle kwaadaardige bijlages in spamberichten er tussenuit te vissen. Wat de spamfilter mist aan functionaliteiten, maakt het ruimschoots goed in prestaties.


Phishing


Phishing is een samenstelling van de woorden ‘Password Harvesting’ en ‘Fishing’. Simpel gezegd zijn het alle trucjes die internetcriminelen uit de kast halen om vertrouwelijke gegevens van internetgebruikers te achterhalen. Met deze gegevens proberen ze jouw identiteit over te nemen en deze te misbruiken voor uiteenlopende doeleinden, bijvoorbeeld om namens jou geld over te maken naar hun eigen bankrekening of aankopen te doen. Goede bescherming tegen phishing is dus een noodzakelijke voorwaarde voor iedere internetgebruiker.

Op de vorige pagina bespraken we al de belangrijkste functionaliteiten die Symantec heeft toegevoegd aan Norton 360 6.0 om gebruikers te beschermen tegen de gevaren op internet. Uit de praktijk blijkt dat dit beveiligingsprogramma zeer goed in staat is om indringers weg te houden. Uit die test bleek dat Norton 360 6.0 39 procent meer phishingwebsites en andere frauduleuze pagina’s wist te blokkeren dan de webbrowser Internet Explorer 8. Met deze uitkomst scoort Norton 360 als een van de beste beveiligingspakketten die phishing weet tegen te gaan.