5min

Ouderlijk toezicht en back-up

Ouderlijke controle


Het eerste wat opvalt is dat je online een account moet aanmaken voordat je gebruik kunt maken van Norton Online Family. Wij zijn gewend dat deze functionaliteit toegankelijk is via het hoofdmenu zonder dat je je hiervoor online moet registreren. Dit is in mijn ogen een overbodige stap die de gebruiksvriendelijkheid niet vergroot.

Wat mij bij het registreren ook opvalt is dat Symantec ook een uitgebreidere versie van ouderlijke controle verkoopt. Voor een extra 30 dollar kunnen ouders dan ook gebruik maken van de opties videocontrole, tijdsoverzichten en wekelijkse/maandelijkse rapportages per e-mail. Aangezien deze optie alleen in de VS beschikbaar is, zullen we deze controlemogelijkheden buiten beschouwing laten.


Ouderlijke controle biedt een scala aan middelen om het surfgedrag van kinderen te observeren en eventueel aan banden te leggen:
  • Webcontrole en blokkering: in één overzicht zien ouders alle websites die hun kinderen hebben bezocht, of geprobeerd hebben te bezoeken. Deze websites kun zij zelf bezoeken en op basis daarvan beslissen of zij een of meerdere van deze pagina’s willen blokkeren.
  • Tijdslimieten: om ervoor te zorgen dat kinderen niet stiekem gaan surfen of langer dan afgesproken op het world wide web doorbrengen, kunnen ouders instellen hoe veel tijd zij dagelijks op de computer mogen doorbrengen. Ouders kunnen het computergebruik zeer specifiek instellen.
  • Sociale netwerkcontrole: ouders zien in één oogopslag op welke sociale netwerken hun kinderen tijd doorbrengen en hoe zij zich online beschrijven. Zij kunnen met deze functie alle activiteiten van hun kinderen op social media controleren.
  • Chatcontrole: hiermee kunnen ouders het chatgedrag van hun kinderen monitoren van veelgebruikte chatdiensten als MSN. Ouders zien met wie en waarover hun kids online chatten.
  • Zoekcontrole: internet is voor de meeste mensen tegenwoordig de primaire informatiebron. Met de zoekcontrole kunnen ouders zien welke zoekopdrachten hun kinderen uitvoeren.
  • E-mailwaarschuwing: als een van hun kinderen bijvoorbeeld een website bezoekt die je geblokkeerd hebt, dan ontvangen ouders daarvan onmiddellijk bericht via de e-mail.
  • Android Smartphone Monitoring: Symantec biedt ouders ten slotte de mogelijkheid om de internetactiviteiten van hun kinderen op hun mobiele telefoon te controleren en eventueel aan banden te leggen. Tijdens het registratieproces kun je de benodigde software downloaden.
Zoals je kunt lezen biedt de ouderlijke controle voldoende middelen om het surfgedrag van kinderen te monitoren en beperken. Wel missen we nog een aantal functionaliteiten. Zo biedt Norton Online Family weliswaar de mogelijkheid om de gebruikstijd van de computer aan banden te leggen, maar computergebruik hangt niet altijd samen met internetgebruikstijd. Feitelijk zijn het twee gescheiden zaken die ieder apart te regelen zouden moeten zijn.

Tevens bestaat er ook geen mogelijkheid om het downloadgedrag te beïnvloeden. Uiteraard is het mogelijk om een website te blokkeren zodat downloaden van deze site onmogelijk wordt, maar vaak zijn deze (illegale) bestanden ook langs andere wegen te verkrijgen. Sommige beveiligingspakketten bieden de mogelijkheid om het downloaden van bepaalde bestandstypen te verbieden.

Wat betreft ouderlijk toezicht kan Symantec nog wat opsteken van andere aanbieders van beveiligingspakketten.


Back-up


Het maken van een back-up van je belangrijkste bestanden is een optie die we niet bij iedere securitysuite terugzien. Norton 360 6.0 beschikt wel over deze feature. Persoonlijk vinden we het een welkome aanvulling. Het is van groot belang dat je van tijd tot tijd een back-up van je bestanden maakt. Wormen, trojans, rootkits, virussen en andere malware zijn vandaag de dag gemeengoed op het internet. Met behulp van Norton 360 kun je je tegen deze gevaren beschermen.

Maar er zijn andere redenen waarom het belangrijk is om een kopie van al je data achter de hand te houden. Het kan altijd gebeuren dat je computer er ineens mee ophoudt, bijvoorbeeld doordat het systeem crasht of om wat voor reden dan ook kapot gaat (brand, wateroverlast, rookschade). Het is ook mogelijk dat een inbreker met je computer aan de haal gaat. Het eindresultaat is in alle gevallen hetzelfde: je bent al je bestanden kwijt.

Het maken van back-ups met Norton is zeer eenvoudig. Als je niets aan de instellingen verandert, maakt Norton 360 6.0 een back-up van je foto’s, muziek, financiële bestanden, Office-documenten, contactpersonen en favorieten. Daarvoor raadpleegt het alle bestanden die in de map Mijn documenten zijn opgeslagen. Uiteraard is het mogelijk om een back-up te maken van deze bestandstypen die op de C- of D-schijf staan.


Per bestandstype kun je aangeven welke extensies Norton 360 moet meenemen in de back-upprocedure. Als je het bijvoorbeeld niet belangrijk vindt om een back-up te maken van je midi-bestanden, dan kun je instellen dat Norton geen back-ups maakt van alle .mid en .midi-bestanden. Ten slotte is het mogelijk om bepaalde mappen aan het back-upproces toe te voegen of uit te sluiten. Als er een pictogram naast een bestandstype op je computer verschijnt, dan weet je dat er een back-up van het bestand is gemaakt. Om de bestanden op te halen waarvan een back-up is gemaakt, klik je in het hoofdscherm op Taken en Bestanden herstellen.

Naast de bestandstypen kun je tevens aangeven op welke tijdstippen het beveiligingspakket back-ups automatisch uitvoert en op welke locatie Norton 360 de back-ups opslaat. Dat kan natuurlijk op een van je lokale vaste schijven, maar dat is niet de meest voor de hand liggende locatie om je back-ups te bewaren. Symantec biedt kopers van Norton 360 6.0 de beschikking over 2 GB aan online opslagcapaciteit. Heb je de behoefte aan meer opslagruimte, dan kun je ervoor kiezen om de Premier Edition van Norton 360 6.0 te kopen. Deze biedt dezelfde opties en mogelijkheden als de standaardversie, maar heeft als voordeel dat de online opslagcapaciteit 25 GB is. Genoeg ruimte dus voor duizenden foto’s, muziekbestanden en Word-documenten.

In eerste instantie zijn we positief over het toevoegen van deze optie aan het beveiligingspakket. Het is eenvoudig in gebruik en biedt meer dan genoeg mogelijkheden om je eigen voorkeuren aan te geven. Iets minder positief zijn we over de hoeveelheid aan opslagruimte. 2 GB is in onze ogen wat aan de karige kant, zeker gezien het bedrag dat je moet neerleggen voor Norton 360 6.0. Muziekproducenten of fotografieliefhebbers zullen in no time de onlineopslaglimiet bereiken. Zij worden min of meer gedwongen om de Premier Edition aan te schaffen die 10 euro duurder is dan het standaardpakket. Huis-, tuin- en keukengebruikers die hun computer gebruiken voor tekstverwerking hebben naar alle waarschijnlijkheid wel genoeg aan 2 GB.