3min

Tags in dit artikel

, , , ,

Codenaam: ‘A1’, Window Live OneCare

Windows Live OneCare is een project van Microsoft en onderdeel van het welbekende Live-platform. In dit pakket vinden we de minste functies. Wij testten versie 1.5 bèta, die zich op het moment van schrijven in het bètastadium bevind.

Features


Laten we beginnen bij de anti-virus. Met deze zit het namelijk wel goed. Hij is gebaseerd op die van RAV Antivirus, een bedrijf dat Microsoft eerder in 2003 overnam. Ook de anti-spyware is niet van eigen bodem en komt af van Windows Defender. Die weer is gebaseerd op CounterSpy en ons beschermt tegen spyware en rootkits.

Het programma heeft verder back-upmogelijkheden en voert regelmatig tune-ups uit. Met één klik op de knop kan een volledige onderhoudsscan worden gestart. Dit omvat een anti-virus- en anti-spywarescan, back-uppen van belangrijke bestanden, het defragmenteren van de harde schijf en het verwijderen onnodige bestanden.

‘Windows Live OneCare blaast nieuw leven in de anti-virusmarkt.’


Eigenlijk heeft OneCare geen phisingfilter, het programma maakt daarom slim gebruik van Internet Explorer 7. Er wordt namelijk sterk aangeraden om deze versie te installeren, omdat hier wél een phisingfilter van de partij is. OneCare zal dan ook, als Internet Explorer 7 ontbreekt, een onveilige status afgeven.

Interface


Windows Live OneCare’s interface, met rechtsboven een snelle status overview
[/sub][/b]
Windows Live OneCare is een set-en-forgetprogramma, eenmaal geïnstalleerd en geconfigureerd is er geen actie meer nodig van de gebruiker. De bekende programma’s worden automatisch in de firewall gezet met de juiste rechten, het product werkt uit zichzelf en behoeft geen verdere configuratie.

De interface is heel erg simpel opgebouwd. Net zoals McAfee en Symantec bevindt zich in het midden van de interface een schild. Wanneer dit schild groen is, is alles in orde. Rood en geel waarschuwen voor verkeerde instellingen, evenals het pictogram in de taakbalk dat mee van kleur verandert.

Het pictogram in de taakbalk staat op groen, geel of rood


‘De donkere kant’


Toch is er ook een donkere kant van dit product. Zo heeft het voor de poweruser erg weinig te bieden. Windows Live OneCare laat maar weinig informatie zien over haar versie van de virusbestanden, firewallversie, instellingen en algemene versienummer. Voor de beginner kan dat natuurlijk ook als voordeel gezien worden, maar de overige gebruikers willen toch zekerheid of ook echt alles in orde is.

Wat ten opzichte van haar concurrenten ontbrak was een anti-spamfunctie. Microsoft is niet van plan om deze functie in Windows Live OneCare op te nemen. Volgens eigen zeggen hebben gebruikers hier weinig behoefte aan. Een functie die wel hoog op de agenda staat is een registercleaner, maar deze is nog niet aanwezig.

Conclusie


Windows Live OneCare bevat een goede anti-virus, anti-spyware en firewall. Doordat de anti-spyware en phisingfilter gratis zijn te verkrijgen, is het product goedkoper dan zijn concurrenten. Verwacht ook redelijk laag geheugengebruik en een handige back-upfunctie. Toch zou de poweruser meer willen en deze mensen zijn waarschijnlijk beter af met een ander pakket.