3min

Tags in dit artikel

, , , ,

Codenaam: ‘Genesis’, Norton 360

Norton 360 is hét project van Symantec waarmee ze OneCare en Falcon willen evenaren, dit is het enige project dat nog in kinderschoenen staat. Op het moment van schrijven is ET4 van Norton 360 de recentste versie en deze zullen we dan ook testen. Het kan zijn dat in de toekomst de functies verder worden uitgebreid en er wijzigingen worden gemaakt in de interface van het product.

Installatie


We kennen allemaal nog Norton-versie 2006. Dit was een erg langzaam product met een, nog zacht uitgedrukt, gruwelijk installatieproces. In Norton 360 is dat installatieproces verbetert. Het duurt nog altijd ongeveer 30 minuten voordat de installatie klaar is, maar het gaat makkelijker, minder log en een herstart van de computer is niet meer nodig. Helaas, nadat de update voltooid is, moesten we alsnog opnieuw opstarten.

‘Vergeet alles wat Norton je heeft aangedaan, en probeer dan Norton 360.’


Wanneer de installatie klaar is vraagt het product om te registreren. Er moet een zogenaamde Norton Account worden aangemaakt, in deze account wordt de activatiesleutel voor het product opgeslagen. Ook is het voor de ondersteuningsdienst van Symantec makkelijker om zo de gegevens er bij te pakken, simpelweg via je account, om bijvoorbeeld problemen op te lossen.

Interface


Norton 360 heeft een zeer vreemde interface. Deze is opgedeeld in vier blokken met elk een eigen cirkel, status en golf. Wanneer LiveUpdate bijvoorbeeld is uitgeschakeld zal er een rood kruis in het vak van PC Security verschijnen en krijgt de gebruiker meerdere waarschuwingen voor zijn of haar kiezen. Via één klik op de knop kunnen alle problemen worden verholpen, zodat een optimale beveiliging gegarandeerd kan worden.

Het hoofdmenu van Norton 360 met de vier blokken en hun bijbehorende statussen


Er zijn dus vier blokken, of onderdelen, in de interface van Norton 360. Te verstaan; PC Security (de basisbeveiliging), Transaction Security (anti-phisingtechnologie), Back-up and restore (spreekt voor zich) en PC Tuneup (à la Systemworks, houdt de computer in topconditie). Onder elk onderdeel staat een kleine, duidelijke omschrijving.

De onderdelen


In PC Security zit de basisbeveiliging. Anti-virus, anti-spyware, Firewall en LiveUpdate. Ook wordt via PC Security Windows Update, Internet Explorer 7 en zogenaamde zwakke wachtwoorden in de gaten gehouden. De firewall in Norton 360 is sterk verbeterd, het aantal meldingen is sterk teruggedrongen en de waterdichtheid verbeterd.

Transaction Security is een fraudemonitor voor Internet Explorer. Helaas is deze niet zo goed als McAfee SiteAdvisor, die ons ook waarschuwde voor websites met spy- en adware. Via een duidelijke balk in Internet Explorer 7 krijgt de gebruiker direct het veiligheidsniveau van de website te zien. Is dit een bekende phisingsite? Dan zal de fraudemonitor aan de gebruiker vragen of hij echt door wil gaan. Deze monitor lag iets té sterk in het oog. Het zou beter zijn geweest als deze alleen in beeld kwam wanneer de site onveilig is.

De fraudemonitor plaatst een opvallende groene, gele of rode balk in Internet Explorer


In blok 3 vinden we de back-up- en restoremogelijkheden. Helaas konden we dit onderdeel niet testen omdat deze op ons systeem weigerde te werken. Het wordt in de toekomst mogelijk om via een Norton Account back-ups online uit op te slaan, dit is een feature die weinig andere producenten aanbieden.

In het laatste blok vinden we het onderdeel PC Tuneup. Deze kan onnodige bestanden opruimen zoals de internetpagina- en zoekgeschiedenis en tijdelijke bestanden. Daarnaast zit hier een schijfdefragmentatietool in die de harde schijf snel houdt. Het PC Tuneup onderdeel vonden we een beetje karig, er ontbraken nogal wat functies zoals een registercleaner.

Conclusie


Norton 360 kan een heel goed product worden. Er is echter nog erg veel werk aan de winkel en Symantec kan het zich niet veroorloven om te ver achter komen te liggen. Wellicht wordt het tijd om te vergeten, vergeet alles wat Norton je heeft aangedaan, en probeer dan Norton 360. Want met Norton 360 heeft Symantec alle potentie om weer een geliefde speler op de markt te worden.