3min

Tags in dit artikel

, , , ,

Codenaam: ‘Falcon’, McAfee Total Protection

McAfee Total Protection is een pakket met overweldigend veel functies. Van een klassieke virusscanner tot een netwerkapplicatie die het hele netwerk beheert. McAfee is de enige die zijn totaal pakket al af heeft, alleen het leek alsof McAfee iets té snel was omdat veel gebruikers problemen hebben met het nieuwe pakket. McAfee heeft hiervoor haar excuses aangeboden en belooft de problemen op te lossen.

Installatie


De installatie van het pakket verloopt soepel, ook bij dit pakket hoeven we niet te herstarten wanneer de installatie afgerond is. Wat we wel moeten doen, is registreren om updates te ontvangen en vervolgens toch nog herstarten omdat McAfee geüpdatet moest worden. Gelukkig geen 4 keer zoals vorig jaar nodig was.

Security Center & Interface


Na de installatie start het hoofdmenu op, hierin valt direct een grote, blije, groene vink op die erop wijst dat alles in orde is, wanneer het niet in orde is, verandert de vink naar een boze rode x of een oranje uitroepteken. De interface is industrieel, met zijn grijze en grauwe kleuren. Het is makkelijk om alle functies te vinden en deze waar nodig te wijzigen. Het menu is opgebouwd uit 4 onderdelen: Computer & Files, Internet & Network, E-mail & IM, en Parental Controls. Voor de powerusers is er een speciaal ‘Advanced Menu’ waarmee meer functies te voorschijn komen, weliswaar niet zo mooi als het standaardmenu, maar zeker wel zo handig.

‘McAfee Total Protection is simpel gezegd de nieuwe Norton.’

Features


Zoals gezegd zit dit pakket vol met functies. Antivirus, antispam, antispyware, ouderlijk toezicht, rootkitdetectie, netwerkstatus, databack-up, McAfee QuickClean, anti-hacker en een Systemguard die waarschuwt voor ongewenste veranderingen. Al deze functies worden bij elkaar gehouden door het vernieuwde McAfee Security Center. Standaard zit bij het McAfee Security Center ook McAfee SiteAdvisor, deze gratis tool waarschuwt gebruikers voor gevaarlijke en fraudegevoelige websites.

Wat McAfee dit jaar heeft gedaan is alleen zijn interface veranderd en er zoveel mogelijk producten bijgestopt. Wat jammer is, want doordat ze weinig verandering hebben gemaakt in de code is het product erg langzaam geworden. Wat wel verbeterd is, is de nieuwe scanengine, 5000. Hiermee wordt sneller op virussen en spyware gescand.

De McAfee Firewall staat standaard te laag ingesteld. De onzichtbaarheidsmodus staat standaard niet aan. Dit is waarschijnlijk nog een overgebleven bug omdat deze modus wel aan zou moeten staan (wat blijkt, het is geen bug, in de finalversie is dit ook aanwezig) en zeer belangrijk is voor een goede bescherming. Ook waren we niet helemaal tevreden over de meldingen die het product geeft, deze zijn vaak te vaag voor een beginnende gebruiker.

Het McAfee Security Center met een duidelijke Scan en Update knop in de linkerbovenhoek

Via Data Back-up kunnen waardevolle bestanden worden opgeslagen op een netwerkdrive, cd- of dvd-rom of via een ander extern medium. De back-upfunctie kan automatische back-ups uitvoeren op bepaalde tijdstippen of wanneer bestanden worden gewijzigd. Bestanden die van de computer verwijderd zijn en wel geback-upt waren komen automatisch in de ‘Missing Files list’, het is vervolgens klikken welke bestanden je terug wilt halen.

Conclusie


McAfee levert met Total Protection een goede anti-virus en anti-spyware af, deze worden dagelijks bijgewerkt. Daar heeft McAfee een redelijke firewall, onderhoudstool en anti-spam bijgezet. Natuurlijk ontbreekt geen back-upprogramma en nieuw is een netwerkbeheeronderdeel waarmee via een lokaal netwerk bestanden kunnen worden gedeeld. McAfee heeft helaas maar half werk geleverd, ze hebben de interface en functies verbeterd, maar de performance links laten liggen.