Wacht. Er is meer.

Naast de spyware-, virus-, spam- en hackerbescherming is er ook een taakplanner aanwezig, evenals enkele andere kleine features. En ook werpen we een blik op de performance van het pakket.

De taakplanner


Het programma bevat een krachtige taakplanner waarmee automatische updates, opstartscans, on-demandcomputerscans en zelfs externe programma’s kunnen worden uitgevoerd. De tijden zijn ook erg goed te configureren, naast de standaardtijden van om de dag/week/maand kan de actie ook worden uitgevoerd wanneer een bepaalde gebeurtenis is voltooid, zoals het updaten van de virusdefinities.

Niet heel erg duidelijk, het logvenster


Verder zijn er uitgebreide logbestanden beschikbaar, waar alle acties van ESET Smart Security in worden opgenomen. Voor extra leesbaarheid kunnen deze worden bekeken in een apart venster, wat overigens wel aan te raden is, want in het standaardvenster ben je al snel heel erg hard aan het scrollen. Als laatste is er een quarantainevenster, niet heel erg speciaal overigens. Hier kunnen verdachte bestanden aan worden toegevoegd waarna ze kunnen worden ingediend voor analyse bij ESET.

De performance


Iets wat altijd een pluspunt van NOD32 was, was de minimale aanslag op het systeem. En ik kan je vertellen dat dat ook nog steeds van toepassing is bij ESET Smart Security. Met name bij het opstarten, is het systeem vrijwel direct beschikbaar. In tegenstelling tot Nortons en McAfee’s suite waar het een aanzienlijke tijd duurt. Ook tijdens het normaal werken, is de aanslag minimaal merkbaar. Deze resultaten zijn echter wel merkwaardig, want het product verbruikt 38 MB. Tijdens scannen komt daar alleen CPU-kracht bovenop.

Een computerscan verloopt erg snel, de eerste keer duurde een lege machine met Windows Vista erop 30 minuten scannen, de tweede keer was dat zelfs 26 minuten. Tijdens een computerscan kan er redelijk worden doorgewerkt, soms is een vertraging merkbaar, maar dat is vooral bij het gebruik van meerdere applicaties.