Abonneer je gratis op Techzine!

Conclusie

Ik heb gemengde gevoelens bij Ubuntu 12.10. Aan de ene kant zitten er wat leuke kleine dingen in, zoals de nieuwe Online Accounts, de webapps en het Dash dat nu previews kan vertonen van bestanden en applicaties.

Aan de andere kant zijn er ook nogal wat minpunten. Het Dash met de geïntegreerde Amazon reclame dat nogal irriteert, de previewfunctie in het Dash en de webapps die niet goed afgewerkt zijn, maar vooral meer en meer kleine oneffenheden die te klein zijn om allemaal te noemen. Daarom enkele voorbeelden: opstarten is lelijk, installatie gaat soms mis, ondersteuning voor meerdere monitoren is om te huilen, het standaardthema van LibreOffice klopt niet en zo kunnen we nog even doorgaan. Al die kleine dingen doen echter onder aan de ervaring van Ubuntu. Eigenlijk zou Canonical zes maanden uit moeten trekken om niet een nieuwe versie te ontwikkelen met nieuwe functies maar met alleen maar bugfixes. Er zijn zoveel kleine bugs in Ubuntu daar kan Canonical zeker maanden mee vooruit, nu lijken het er alleen maar meer te worden.

Mijn advies is dan ook om voorlopig bij Ubuntu 12.04 LTS te blijven. Die versie was wat stabieler dan deze en echt veel extra’s heeft Ubuntu 12.10 nu ook weer niet te bieden. Als je zelf je Online Accounts toevoegt, heb je ook alle onlineaccounts in de verschillende applicaties, dus een echte misser is dat nu ook weer niet.

Als we dan even de vergelijking trekken met Windows 8, dan valt op dat Ubuntu 12.10 simpelweg te ruw is, teveel bugs heeft, om echte concurrentie te vormen voor Windows. Natuurlijk, gebruikers zullen van te voren niet gaan onderzoeken hoeveel bugs een besturingssysteem heeft, maar het zal zeker niet meehelpen. Gelukkig worden de meeste Ubuntu-computers geleverd met Ubuntu 12.04 LTS, die toch wat afgewerkter was dan deze versie.
7.5
  • Online Accounts;
  • Previewfunctie Dash;
  • Nieuwe software;
  • Ubuntu-ecosysteem (Ubuntu One).
  • Amazon-integratie is irritant;
  • Niet goed afgewerkt.
  • Veel te veel kleine bugs;