Abonneer je gratis op Techzine!

Inleiding

Als Desktop Publisher werk ik dagelijks met de Adobe Creative Suite. Ik ga aan de slag met Indesign, Acrobat, Photoshop en Illustrator en af en toe werk ik met Dreamweaver en Flash. Op school werkten we enkel met de Adobe producten (en toenmalige Macromedia software). Ik was dus zeer benieuwd wat een bedrijf als Corel te bieden heeft op gebied van gelijksoortige software. Waar zie je beduidende verschillen en waar is het net iets beter of slechter uitgewerkt dan Adobe’s software? En waarom zijn er veel minder mensen die met het CorelDRAW pakket werken?

CorelDRAW Graphics Suite X4


De suite is opgedeeld in CorelDRAW, Corel PHOTO-PAINT, Corel PowerTRACE en Corel CAPTURE. In dit eerste deel ga ik voornamelijk CorelDRAW bespreken, dit programma is de illustratietoepassing van het pakket, waarmee je voornamelijk logo’s en ander vectorwerk opmaakt. Maar daar hoeft het niet bij te blijven.

Vroeger heb ik wel eens gewerkt met CorelDRAW en destijds zag het er vrij simpel uit. Je had veel minder functies dan bij Adobe Illustrator en het was eerder voor de amateur dan voor de grafische designer. Maar daar is blijkbaar verandering in gekomen. Tijdens de installatie (zie de geanimeerde afbeelding onderaan) krijg ik enkele screenshots met ‘how-to’s’ te zien die me proberen te overtuigen dat CorelDRAW hét geschikte programma is voor logo’s, webgraphics, brochures, posters, flyers enzovoorts. Er is gewerkt aan de manier waarmee de designer omgaat met de lay-out en tekstbewerking. Je kunt verder in verschillende lagen (layers) werken.

Ook is er het gekende tabelgereedschap dat blijkbaar deze keer doet wat jij vraagt en die je ook actief helpt. Ook nieuw is dat er bij tekstbewerking direct een live-voorbeeld wordt getoond. What the Font zorgt verder voor gemakkelijke lettertype-identificatie. De aangepaste gebruikersinterface en de verbeterde functionaliteit om bestanden te zoeken, zorgen ervoor dat je bestaande documenten meteen terugvindt. Ook kun je via de ConceptShare-werkruimte gemakkelijk bestanden tonen aan je klanten of aan je baas. Veelbelovend dus.


Op de volgende pagina bespreek ik de grootste nieuwigheden van CorelDRAW Graphics Suite X4.