Abonneer je gratis op Techzine!

Inleiding

Inleiding


In deze review ga ik Pidgin bespreken. Pidgin is een MSN-cliënt die ook ondersteuning biedt voor vele andere protocollen. Al met al is het eigenlijk een all-in-one Instant Messaging applicatie.

Pidgin is misschien beter bekend als GAIM. Vroeger heette de applicatie namelijk GAIM. Dat als grote voordeel had en heeft, de broncode is vrij beschikbaar onder de GPL voorwaarden. Pidgin is in eerste instantie ontwikkelt voor UNIX-systemen, maar tegenwoordig is het echter op Linux en Windows beschikbaar.


Pidgin maakt gebruik van Libpurple. Een ander bekend IM-programma dat gebruik maakt van deze library is Adium, voor Mac OS X. Deze chat client zal overigens ook nog besproken worden door mijn collega IT-Pro. De ontwikkeling van Pidgin is begonnen in 1999. Toen was de intentie nog om een IM-applicatie te maken die vooral met AOL werkt. Later is van dit idee afgestapt, zijn er meerdere developers bij het project gekomen en is ervoor gekozen om het een multiple IM-support mee te geven.

Behandelde versie


In deze review heb ik de laatste stabiele versie van Pidgin behandeld. Het betreft hier versie 2.5.2. Deze versie kwam op 19 oktober 2008 uit. Deze versie loste een aantal bugs op.