Abonneer je gratis op Techzine!

Inleiding

Geschiedenis


Op Tweede Kerstdag 2001 (wat moet je anders op die dag doen?) begon Duncan Prett met het programmeren van een KDE ICQ-kloon, nadat het ICQ-protocol was aangepast. Gebaseerd op het plugin-based Noatun (een mediaplayer voor KDE) onstond Kopete als een plugin-based multiprotocol chatclient.
Naast ICQ werden al snel voor AIM en Messenger plugins gemaakt en in april 2002 zal Kopete versie 0.3 al het daglicht. Die versie was al uitgebreid met een notifier en emoticons. In de jaren daarna werden veel plugins eraan toegevoegd.
Al vrij snel werd Kopete aan het KDE-assortiment toegevoegd. Tot augustus 2003 was Kopete een zelfstandig programma, maar daarna ging het deel uitmaken van het KDE-pakket. Tot op de dag van vandaag is Kopete nog steeds de standaard chatclient voor KDE.

Versie


Hoewel de officiële announcement nog verwijst naar versie 0.50.8 als laatste versie van Kopete (daterend van 3 augustus 2008), wordt er bij de grote distrubuties al gebruikt gemaakt van een nieuwere versie: 0.60.2.
In deze review zal Kopete 0.60.2 besproken worden. Deze versie wordt standaard meegeleverd met de desktopmanager KDE 4.1.2. Deze versie van KDE is te installeren bij alle grote Linuxdistributies, onder andere bij Kubuntu 8.10. In deze review zal gebruik gemaakt worden van Fedora 9.