Abonneer je gratis op Techzine!

Inleiding

Zoals bij velen reeds bekend is, is Apple vandaag met de derde versie van het iPhone-besturingssysteem gekomen. Dit iPhone OS 3.0 kenmerkt zich door een groot aantal nieuwe functionaliteiten voor zowel de eindgebruiker als de ontwikkelaar van applicaties, maar in de review beperken we ons tot functies voor eindgebruikers.

Zo krijgt de softwareondersteuning, als (tijdelijk) alternatief voor achtergrondprocessen, zogenaamde push notifications. Hiermee kunnen updates voor een applicatie ontvangen worden wanneer de betreffende applicatie op het moment niet actief is. Ook nieuw is de langverwachte mogelijkheid om tekst te kunnen knippen, kopiëren en plakken. Voor HTML is er alleen ondersteuning voor kopiëren.

De vraag naar zoeken binnen meer applicaties beantwoord Apple met een universele zoekfunctie die binnen het hele OS kan zoeken. Hiervoor is aan het home-screen een extra tabblad toegevoegd welke zich aan de linker kant van de home-screen bevindt. De functie is vernoemd naar de zoekfunctionaliteit van Mac OS X en draagt de naam ‘Spotlight’. Met Spotlight kan onder meer gezocht worden binnen basisapplicaties, contacten, applicaties, muziek, notities, agenda’s en e-mails.

Voor eindgebruikers van iPhone OS 3.0 zullen ook alle basisapplicaties in de zogenaamde landschapsweergaven te gebruiken zijn en ook is de sms-applicatie verbeterd waardoor afzonderlijk doorsturen en verwijderen van sms’jes mogelijk is. Ook nieuw is de mogelijkheid om MMS-berichten te sturen en middels de nieuwe applicatie Voice Memo’s, opnames te maken met de ingebouwde microfoon.

Voor onder meer gebruikers van Google Calendar voegt Apple ondersteuning voor het CalDAV-protocol aan de Agenda-applicatie toe. Ten tweede kunnen gebruikers zich in de nieuwe Agenda-applicatie abonneren op agenda’s middels een bestandje in het .ics-formaat. Er zijn nog veel meer functies, maar die zullen in de review uitgebreider aan bod komen.


Het uiterlijk van het standaard 3.0 Home-screen