Abonneer je gratis op Techzine!

Gebruikservaring & software

De Xperia XZ is voor een toestel met een schermgrootte van 5,2 inch nog redelijk fors. De smartphone ligt dankzij zijn ontwerp lekker in de hand. Of het toestel comfortabel is te bedienen met één hand is afhankelijk van de grootte van je handen, maar als je dit belangrijk vindt dan moet je hier vanzelfsprekend wel rekening mee houden. dsc_0425 Het hoogtepunt van de gebruikservaring met de Xperia XZ is wat mij betreft de vingerafdrukscanner, net als bij andere recente high-end Xperia’s. Sony plaatst deze in de aan/uitknop op de zijkant van het apparaat en deze locatie is gewoon perfect. Enkel een vingerafdrukscanner in het scherm zou mogelijk nóg idealer kunnen zijn, maar vooralsnog is dat geen realiteit. De vingerafdrukscanner van de Xperia XZ is niet alleen ontzettend goed geplaatst, maar ook lekker snel en accuraat. Sony is ook één van de weinige fabrikanten die er steevast voor kiest om toestellen uit te rusten met een fysieke sluiterknop. Dit zorgt ervoor dat je de camera eenvoudig kan opstarten en bedienen. Opmerkelijk genoeg is de Xperia XZ niet voorzien van een inkeping om een polsbandje in te plaatsen, dit was namelijk eveneens een eigenschap die bij Xperia-toestellen een vaste waarde vormden. De laatste tijd was het ook niet meer vanzelfsprekend dat Sony’s high-end smartphones waterdicht waren. Waarom is me een raadsel, want dit was al jarenlang één van de vaste kenmerken van de duurdere Xperia-toestellen. Bij de Xperia XZ is deze eigenschap gelukkig weer terug. De Xperia XZ heeft een IP68-certificaat, wat inhoudt dat het toestel gerust een keer in het water kan donderen. Sony raadt echter af om de smartphone langere periodes onder water te houden.

Software

Sony heeft de Xperia XZ voorzien van Android 6 Marshmallow. Een upgrade naar Android 7 Nougat zou al in december uitgerold worden in Nederland, maar dit specifieke toestel is hier op het moment van schrijven merkwaardig genoeg nog niet van op de hoogte. Hoe dan ook, de Xperia XZ kan prima overweg met Android en weet het besturingssysteem heel vloeiend te draaien. De gebruikservaring is naadloos, wat bij high-end Xperia-toestellen in het verleden helaas niet altijd zo was.
Sony had er in het verleden een handje van om toestellen te voorzien van een flinke berg applicaties, naast de apps die vanuit Google met Android worden meegeleverd. Gelukkig let Sony hier de afgelopen jaren steeds scherper op. Het aantal toegevoegde apps is aanzienlijk teruggelopen en dat betekent in de regel ook gewoon minder meuk. Op de Xperia XZ vinden we nog steeds wel wat apps die we hadden kunnen missen, maar het is veel erger geweest. Zaken die je gewoon gratis uit de Play Store zou kunnen halen zijn bijvoorbeeld Amazon Shopping, AVG Protection, Facebook en Spotify. Eventueel heb je wel de mogelijkheid om een aantal apps uit te schakelen, ze volledig verwijderen is helaas geen optie.