3min

Hardware & specificaties

Waar de iPhone 8 Plus wat het design betreft wel heel bekend voorkomt, zit dat wat de specificaties betreft iets anders. Net als elk jaar is er weer een gloednieuwe processor. In het geval van de iPhone 8 en 8 Plus gaat het om een van de krachtigste chips ooit in een smartphone, de door Apple zelf ontwikkelde A11 Bionic SoC. De processor heeft zes rekenkernen – waarvan twee voor prestaties en vier voor efficiency. De twee prestatiekernen zijn tot wel 25 procent sneller dan die in de vorige generatie Apple-processoren en de efficiencykernen wel 70 procent. Interessant is ook de door Apple zelf ontworpen GPU, die specifiek ontworpen is om augmented reality toepassingen zo soepel mogelijk weer te kunnen geven. Dat is ook erg belangrijk, aangezien het daar vol op inzet.

True Tone display

Apple heeft de iPhone 8 en zijn grotere iPhone 8 Plus broertje verder voorzien van gloednieuwe schermen. Wat de iPhone 8 betreft, gaat het om een 4,7-inch display met 1334×750 pixels. De iPhone 8 Plus heeft een 5,5-inch scherm met 1920×1.080 pixels. In allebei de gevallen gaat het om een Retina-scherm, dat ditmaal ook voorzien is van de door Apple ontwikkelde True Tone-technologie. Bij de True Tone-technologie passen de kleuren van de schermen zich aan de omgeving aan. Het gevolg is in theorie dat de kleuren daardoor levensechter zijn. Om dat te realiseren, wordt er een lichtsensor gebruikt die subtiele aanpassingen maakt in de witbalans. Daardoor  zien plaatjes op het scherm er natuurlijker uit, en is het minder belastend voor de ogen om lange tijd naar het scherm te kijken. Ook zijn de schermen voorzien van 3D-touch technologie. Dat werd in de vorige generatie iPhones geïntroduceerd.

Werk- en opslaggeheugen

Lange tijd voorzag Apple het instapmodel van iPhones slechts van 16 GB opslaggeheugen, wat niet heel aantrekkelijk was gezien de grote hoeveelheid apps die veel mensen op hun toestel installeren. Doordat de camera ook steeds beter werd, namen de foto’s eveneens steeds meer ruimte in. Met de iPhone 7 koos het bedrijf al voor 32 GB aan opslaggeheugen in het instapmodel en dat is met deze nieuwste generatie nog verder opgeschroefd. Apple voorziet de nieuwste generatie iPhones standaard van 64 GB aan opslaggeheugen. Verder is er maar één andere variant en die beschikt over 256 GB. Allebei de apparaten hebben verder slechts 3 GB aan werkgeheugen. Volgens Apple is daarvoor gekozen omdat de apparaten simpelweg niet meer nodig hebben om soepel te kunnen werken, ook al steekt het wat schril af tegenover bijvoorbeeld de Samsung Galaxy Note 8 die over 6 gigabyte aan werkgeheugen beschikt. Apple heeft uiteraard de luxe om hardware en software precies op elkaar af te stemmen, iets wat op Android-apparaten niet kan. Je kunt dan ook met op papier minder krachtige specificaties dezelfde en soms wel betere prestaties neerzetten.

Camera’s

De iPhone 8 is voorzien van een enkele 12-megapixelsensor en dus uiteraard ook van een enkele lens. De zogeheten imaging processor, die de beelden verwerkt, is volgens Apple weer verbeterd en er is voorzien in optische beeldstabilisatie. Daardoor zou het niet zo uit moeten maken hoe stabiel je hand is, het apparaat schiet toch wel nette plaatjes. Video’s kunnen openomen worden met 4K, waardoor die van hoge kwaliteit zouden moeten zijn. De iPhone 8 Plus heeft een dubbele camera. Het gaat om twee 12-megapixelsensoren. Eentje daarvan is een telelens en de andere een groothoeklens (dit is dezelfde die ook in de iPhone 8 zit). Op dit model is optische zoom toegevoegd. Hiermee kun je inzoomen zonder in te teren op de resolutie. Dat laatste gebeurt wel als je digitaal inzoomt. De camera’s krijgen bij allebei de toestellen een cruciale rol: ze zijn nodig om augmented reality mogelijk te maken.