3min

Praktijkervaring

Zoals eerder aangegeven, hebben we de Plantronics Voyager 8200 UC geruime tijd gebruikt, zowel voor het voeren van gesprekken als voor het luisteren van muziek. Ook hebben we er meerdere keren langere tijd mee in het vliegtuig gezeten. Om een indicatie te geven van de prestaties van de Voyager 8200 UC, hebben we hem vergeleken met de Sony MDR-1000X (en de opvolger, de WH-1000XM2, die op veel vlakken identiek is), een hoofdtelefoon die globaal in dezelfde prijsklasse zit. De Sony vinden we zonder twijfel een van de beste noise-cancelling hoofdtelefoons die je op dit moment kunt kopen. De Plantronics moet zijn meerdere erkennen in de Sony als het gaat om de ruisonderdrukking. De Plantronics is hier zeker niet slecht in overigens, maar in een vliegtuig worden we van de Sony net wat blijer. Die dempt net wat meer, waardoor we iets uitgeruster aankomen op de plaats van bestemming. Als je hem in het openbaar vervoer gebruikt of ergens in een drukke omgeving en je hebt muziek opstaan, dan is het lastiger om dit onderscheid te maken. Hou er bij een hoofdtelefoon met ruisonderdrukking overigens rekening mee dat deze niet al het geluid tegenhoudt. Hij produceert voor bepaalde voorspelbare frequenties ’tegengeluid’, stemmen komen doorgaans nog wel deels door, zeker als je geen muziek luistert. In het vliegtuig halen dit soort hoofdtelefoons met name de dreunende, lage toon uit het geluid van de motoren.

Geluidskwaliteit muziek

Dan de geluidskwaliteit, iets wat voor een belangrijk deel een persoonlijke kwestie is. De Plantronics en de Sony leggen de accenten echter duidelijk op verschillende zaken. De Voyager 8200 UC klinkt zoals je wellicht gewend bent van Plantronics heel erg clean en vlak. Dat wil zeggen, laag of hoog overheersen geen van beide. Vooral als je veel naar muziek luistert waarbij vocalen de boventoon moeten voeren, is dit een erg prettig geluidsbeeld. Ook bij het voeren van gesprekken komt dit uiteraard goed uit. Hou je van wat meer dynamiek en ruimtelijkheid in de weergave, dan is de Sony zonder twijfel de betere keuze. Hij klinkt ook een stuk warmer. Met name als je muziek luistert waar het nodige laag inzit dat ook duidelijk naar voren moet komen, is dit model de Plantronics duidelijk de baas.

Kwaliteit gesprekken

Als je een hoofdtelefoon zoekt die je primair voor communicatieve doeleinden gaat gebruiken, is de Voyager 8200 UC een verademing ten opzichte van de andere modellen die we tot nu toe hebben getest. Waar we bij die andere modellen (inclusief de Sony) regelmatig problemen hadden met het aannemen van gesprekken, werkt dit bij de Plantronics gewoon altijd. Deels komt dit doordat de bediening veel fijner werkt, maar deels ook doordat het daadwerkelijk doorzetten van de audio beter werkt. De Bluetooth-verbinding met onze smartphone is ook beduidend beter dan bij de modellen die we eerder getest hebben. We hebben nagenoeg geen haperingen opgemerkt tijdens onze test. Qua geluidskwaliteit ontlopen de Sony en Plantronics elkaar niet zoveel. Je hebt bij de Plantronics de mogelijkheid om HD Voice in te schakelen, mits ondersteund door het apparaat waarmee de verbinding is gelegd. Dit is onderdeel van Bluetooth HFP (HandsFree Profile), iets wat de Sony ook ondersteund, ook al wordt daar niet specifiek melding gemaakt van ondersteuning voor HD Voice. Beide ondersteunen overigens aptX, de hi-res Bluetooth-codec.