Abonneer je gratis op Techzine!

Toekomst van AMD ligt in middensegment

Zoals op de vorige pagina al duidelijk werd, is deze nieuwe FX-serie van AMD niet zo goed als we wellicht allemaal hadden gehoopt. AMD weet aan te haken bij Intel, maar meer ook niet. We hoeven dus geen nieuwe keiharde concurrentiestrijd te verwachten tussen AMD en Intel. Of toch wel?

De toekomst van AMD op de high-endmarkt is kort samengevat niet rooskleurig. Intel is gewoon beter en zal dat zoals het er nu naar uitziet ook blijven de komende jaren. Dat wil echter niet zeggen dat de hele toekomst van AMD er slecht uit ziet. De high-endmarkt is namelijk maar een stukje van de taart. Het grootste stuk van de taart wordt uiteindelijk verdeeld in het middensegment. De meeste computers die worden verkocht zijn voor de zogenaamde huis-tuin-en-keukengebruiker. Deze gebruikers hebben echter geen high-endsysteem nodig, die kunnen prima uit de voeten met bijvoorbeeld de Llano-serie van AMD. Waarbij AMD de CPU en GPU in één processor heeft gestopt, oftwel een APU.Zoals het er nu naar uitziet moeten we nog wachten tot medio 2012 voordat AMD in staat is om de Llano-processoren op de markt te brengen die gebaseerd zijn op deze nieuwe architectuur, maar dit is wel waar de toekomst ligt voor AMD en waar het de winst kan pakken. Intel is namelijk enorm goed in het bouwen van processoren met ontzettend veel CPU-kracht maar waar Intel tekortschiet is op GPU-gebied. Waar Intel nog steeds met GPU’s komt die slechts DirectX 10 ondersteunen weet AMD al sinds het begin DirectX 11 te ondersteunen. AMD heeft hierop echt een voorsprong en het is nog maar de vraag of Intel de komende jaren dit gat kan dichten. Uiteindelijk is AMD ook de fabrikant van de Radeon-videokaarten waardoor de grafische ontwikkeling bij AMD veel harder gaat dan bij Intel.

AMD doet er dus goed aan om zo snel mogelijk de Llano-serie te upgraden naar deze nieuwe architectuur. AMD heeft dan zowel een CPU als GPU die voor het middensegment ruim voldoende prestaties biedt. De huidige Llano-processoren schieten eigenlijk net te kort om er redelijk mee te kunnen gamen, maar wellicht zou AMD met de volgende generatie ook verandering in kunnen brengen. AMD kan met de volgende generatie Llano-processoren in elk geval zeer eenvoudig marktaandeel wegsnoepen van Intel in het middensegment. Wellicht is dit niet zo’n goed nieuws voor de fanatieke AMD-fan maar zo zijn de kaarten op dit moment verdeeld.