3min

Android Ice Cream Sandwich (2)

Bellen


Wanneer je gebeld wordt zal je opmerken dat ook dit scherm een aantal wijzigingen is ondergaan. Het opnemen doe je middels een cirkel die je naar links, rechts en boven kan bewegen. Links is weigeren, rechts is opnemen en naar boven is reageren met een bericht. Standaard zijn er een aantal berichten voorgeprogrammeerd zoals "ik bel je later terug", maar je kan ook zelf een bericht opstellen.



Vergrendeling


Wanneer de telefoon vergrendeld is en je wil deze in gebruik nemen, zal je merken dat het lockscreen aardig onder handen is genomen in vergelijking met Android Gingerbread. De gelijkenissen met Honeycomb zijn een stuk groter.

Zo is er bijvoorbeeld dezelfde ring welke je buiten een bepaalde regio moet slepen om het systeem te ontgrendelen. Hierin zit echter nóg een wijziging, als je de ring naar links sleept start de camera-applicatie op, sleep je deze naar rechts dan ontgrendel je het systeem. Zo kan de gebruiker dus eenvoudig de camera starten, zoals dit ook bij Windows Phone en iOS het geval is. Echter, als je een beveiliging op je toestel wil hebben gaat deze methode niet langer op. Je kan dan je telefoon ontgrendelen, maar dan krijg je niet meer de optie om direct de camera te starten. Ook de notificatiebalk is bereikbaar vanuit de lockscreen, simpelweg door naar beneden te vegen.

Een nieuwigheidje is dat je je smartphone ook met een gezichtsherkenningsfunctie kan ontgrendelen. Wanneer een gezicht echter niet wordt herkend kan de telefoon nog altijd met een code worden ontgrendeld en dat is maar goed ook omdat de gezichtsherkenning niet altijd even betrouwbaar is, bijvoorbeeld wanneer je het toestel in het donker gebruikt. In dat geval kan je gewoon terugvallen op de patroon- of code-beveiliging.

Notificaties


Nu Apple in de nieuwste versie van iOS flink wat verbeteringen heeft doorgevoerd wat betreft de notificaties kan Google natuurlijk niet achterblijven. De notificatiebalk is natuurlijk al lange tijd gemeen goed in Android en wat valt er nog aan te wijzigen, vraag je je misschien af.

Datzelfde heeft Google zich -uiteraard- ook afgevraagd, maar het bedrijf is niet tot bijzonder innovatieve ideeën gekomen, terwijl fabrikanten als Samsung, HTC, LG en Sony Ericsson toch elk hun eigen ding doen met deze balk. Zo voegen zij vaak knoppen toe waarmee je bijvoorbeeld je WiFi en Bluetooth kan in- en uitschakelen. Deze ideeën neemt Google dus helaas niet over.

Wat Google wel heeft gedaan is het toevoegen van swipe-bewegingen waarmee je de notificaties kan verwijderen. Daarnaast is de balk doorzichtig wanneer je hem uittrekt en daar blijft het eigenlijk ook wel bij. Een beetje weinig vernieuwing in dit opzicht dus.



Browser


Doordat Android vanaf versie 4.0 ondersteuning heeft voor hardwarematige versnelling is de browse-ervaring weer een stuk soepeler geworden. Scrollen en zoomen verloopt een stuk soepeler en dat is natuurlijk echt ee zegen voor de eindgebruiker. In plaats van tekstuele bookmarks wordt er nu een screenshot gemaakt van de bookmark en het verwijderen van zo’n bookmark gebeurt opnieuw door deze naar links of rechts van het scherm te swipen.

Net als Apple deed in iOS 5 heeft ook Google de gebruikers nu de mogelijkheid gegeven om incognito te kunnen browsen.

Overig


Dit zijn de belangrijkste wijzigingen, maar ik kan nog wel even door blijven gaan. Zo heeft Google nu standaard de Google+- en Google+ Messenger-applicatie toegevoegd en wordt er in de Market bij de eerste keer aanmelden gevraagd om je creditcardgegevens.

De Personen-, Gmail-, E-mail-, en Agenda-applicaties zijn op een groot aantal punten aangepast en de Galerij-applicatie heeft een volledig nieuwe interface gekregen. Als laatste is het toetsenbord onder handen genomen. Zo is de autocorrectie verbeterd en is er nu een knop om smileys toe te voegen, zoals Microsoft ook heeft gedaan bij Windows Phone.