3min

Het toestel

Op zich heb ik altijd vrij snel mijn mening klaar en kan ik snel zeggen wat ik van een nieuw product vind. Ik moet eerlijk toegeven dat ik daar bij de lancering van de Galaxy S III toch wat moeite mee had. Je hebt een bepaalde verwachting opgebouwd in de loop naar het evenement toe, mede gebaseerd op alle geruchten, deze verwachtingen klopten voor een heel groot deel prima met het evenement. Toch had ik mijn twijfels na de presentatie en de tijd die ik had om even met het toestel te spelen.



Na de presentatie stond ik dan ook echt even op het podium, na te denken over wat ik nou eigenlijk gezien had, hoe zich dat verhoudt tot de huidige concurrentie, hoe groot het innovatiegehalte is en of Samsung nu echt een grote stap voorwaarts heeft gemaakt. Op dat moment kwam ook toevallig de PR-medewerkster van Samsung voorbij die graag wilde weten wat ik van de Galaxy S III vond, ik had echter geen antwoord klaar, ik was er simpelweg nog niet uit. Ik heb donderdagavond dan ook besloten om in tegenstelling tot veel van de concurrenten te wachten met mijn artikel over de hands-on van het toestel. Ik wilde eerst nog wat zaken op een rij zetten.



Het toestel


Samsung heeft met de Galaxy S III de op één na grootste smartphone ooit gelanceerd, de Galaxy Note is natuurlijk de allergrootste. De Galaxy S III heeft een scherm van maar liefst 4,8 inch, 0,1 inch groter dan de HTC One X en 0,15 inch groter dan de Galaxy Nexus. De iPhone’s zitten met een scherm van 3,5 inch natuurlijk helemaal in een andere klasse. Mijn eerste indruk van het toestel was dat deze veel weg heeft van de Galaxy Nexus. Een smartphone die Samsung een half jaar geleden op de markt bracht ter ere van de lancering van Android 4.0. De overeenkomsten met de Galaxy S II zijn een heel stuk kleiner, er is eigenlijk maar één overeenkomst en dat is de fysieke homeknop. Het uiterlijk heeft dus enorm veel weg van de Galaxy Nexus op de fysieke homeknop na.



De grootste wijziging in het uiterlijk is wellicht dat Samsung de telefoon niet in het zwart op de markt brengt. In plaats daarvan heeft Samsung gekozen voor een andere kleurstelling. Het toestel komt namelijk in het blauw en in het wit op de markt. Wel is er gekozen voor een donkere kleur blauw. Persoonlijk vond ik het blauw zeker niet lelijk, maar ik weet dat er mensen zijn die liever een zwarte telefoon hebben. Zij zullen wellicht teleurgesteld zijn.

De smartphone is met zijn 133 gram zeker een lichtgewicht te noemen. Want hoewel het de op één na grootste telefoon is, is deze wel lichter dan de iPhone 4S en de Galaxy Nexus. De HTC One X is 3 gram lichter dan de Galaxy S III. Het gewicht is voornamelijk zo laag door de gebruikte materialen, Samsung heeft wederom gekozen voor plastic. De geruchten over het gebruik van carbon of keramiek waren dus fabeltjes. Hoewel er is gekozen voor plastic, voelt de smartphone wel gewoon stevig aan, al moeten we wel opmerken dat het gekozen glanzende plastic aan de achterzijde enorm vingervlekgevoelig is.



Hoewel 4,8 inch echt een flinke telefoon is, heeft Samsung wel de randen rond het scherm (de bezel) kleiner gemaakt, zodat het toestel zelf niet enorm wordt. Dat is op zich aardig gelukt, want hoewel het scherm van het toestel 0,15 inch groter is dan dat van de Galaxy Nexus, is het toestel slechts 1,6mm langer en 2,6mm breder. Opmerkelijk genoeg is de Galaxy S III wel weer 0,3mm dunner.