Inleiding

Ooit, toen Steve Jobs nog relatief fris en kwiek was, wees hij het bestaansrecht van kleine tablets resoluut af. Sinds die tijd is er echter een hoop veranderd. Apple verloor Steve Jobs als CEO en later overleed de mede-oprichter van Apple. In de tijd tussen zijn afwijzing en zijn dood zou Jobs echter positiever zijn geworden over een kleine tablet, zo bleek uit interne mails die vrijgegeven werden in de rechtszaak tussen Apple en Samsung.

Nu is het dan zo ver. De iPad mini werd onlangs gepresenteerd en ligt nu voor mij voor een test. Naast die iPad mini bevindt zich een iPad 4, welke ook tijdens die presentatie aan het publiek werd voorgesteld.


iPad mini


De iPad mini was zonder twijfel de grootste aankondiging die Apple op 23 oktober de deur uit deed. Er werd al lang gewacht op een kleinere iPad en de komst er van stond al zo goed als vast op 23 oktober. Wat voor hardware de tablet dan echter aan boord zal hebben is dan vaak nog onduidelijk.

Apple heeft de iPad mini voorzien van een A5-processor, welke debuteerde in de iPad 2 en dus al een goede anderhalf jaar oud is. Apple heeft wel nieuwere processors in huis, maar zag blijkbaar geen manier om een van deze chips in de iPad mini te plaatsen. Dat kan te maken hebben met zaken zoals warmteproductie, energieverbruik of het laag houden van kosten voor componenten.

Opvallend is dat de iPad mini niet voorzien is van een retina-scherm, maar van dezelfde resolutie als de originele iPad. In een retina-wereld is dat een wat aparte keuze, maar ook dit zal te maken hebben met het laag houden van de kosten van de iPad mini.

Verder is de iPad mini onder andere voorzien van stereo speakers, een Lightning-aansluiting, een 5 megapixel iSight-camera aan de achterkant en een 1,2 megapixel FaceTime HD-camera op de voorkant. De iPad mini bevat 512 MB werkgeheugen en wordt geleverd in varianten met 16-, 32- of 64GB opslagruimte. Aan het einde van de maand komt ook een 4G-versie van de iPad mini beschikbaar.
iPad 4


Het kwam als een verrassing dat Apple ook de iPad 4 aankondigde, maar toch is hij er. De iPad 4 is voorzien van een betere processor, de Apple A6X, wat een ARMv7-processor met twee rekenkernen is. De processor heeft een kloksnelheid van 1,4 GHz. en bevat ook een quad-core GPU die op 300 MHz. draait. Apple belooft dat deze processor de dubbele grafische prestaties van de A5X weet te behalen, welke in de iPad 3 zit.

De iPad 4 is ten opzichte van de iPad 3 verder ook voorzien van een Lightning-aansluiting, 2GB aan werkgeheugen waar de iPad 3 nog de helft bevatte. Ook de front-facing camera heeft een kleine upgrade gekregen, de ondersteunde resolutie is nu niet VGA, maar 720p.

Zoals we inmiddels gewend zijn wordt ook de iPad 4 verkocht in versies met 16-, 32- of 64GB aan opslagruimte. Een 4G-versie van de iPad 4 is per direct beschikbaar.

Prijzen


In de onderstaande tabel vind je het huidige aanbod van de iPads en de prijzen die Apple hanteert in de Apple Store. De iPad 3 is met de introductie van de iPad 4 uit de handel genomen. De iPad 2 wordt nog verkocht als het budgetmodel uit de serie.
Opslagruimte iPad mini iPad 2 iPad 4
16GB € 329,- € 399,- € 499,-
32GB € 429,- € 599,-
64GB € 529,- € 699,-
16GB + 3G/4G € 459,- € 519,- € 629,-
32GB + 3G/4G € 559,- € 729,-
64GB + 3G/4G € 659,- € 829,-

Overigens vind je de iPads ook terug in de prijsvergelijker van Techzine zelf en de prijzen kunnen daar wel eens lager uitvallen, dus dat is ook zeker het kijken waard. Voor de iPad mini kijk je op deze pagina, de iPad 2 vind je hier en de iPad 4 vind je hier.