4min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Gebruik en software

Gebruik


Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, iOS blijft het beste besturingssysteem voor tablets en dat komt voornamelijk door het grote aantal applicaties dat specifiek voor tablets ontwikkeld is. Volgens Apple’s laatste cijfers zijn dat er maar liefst 275.000 en voorlopig kan geen enkel mobiel besturingssysteem daar aan tippen. Dat betekent niet dat iOS op de lauweren kan rusten: de Play Store van Android biedt inmiddels meer applicaties aan, weliswaar niet specifiek voor tablets ontwikkeld, en ook Windows RT en Windows 8 zijn in opkomst.


iPad mini

In gebruik is de iPad mini een prima toestel. Ik heb geen grote handen, maar kan de tablet makkelijk omklemmen met mijn hand, wat je bij de gewone iPad echt niet hoeft te proberen. De tablet is licht en ook erg dun, zo dun als een potlood. Prettig om vast te houden, niet zwaar voor je pols en een prima gebruiksformaat.

De tablet is snel, ondanks de verouderde processor die ook in de iPhone 4S werd gebruikt en slechts 512 MB aan werkgeheugen. iOS is een zogenaamd powerhouse, maar ook apparaten met mindere specificaties kunnen het besturingssysteem vloeiend draaien, zo toont de iPad mini aan.

Hetgeen wat me tegenstaat aan de iPad mini is het scherm. Ondanks dat Apple slim heeft gehandeld door te zorgen dat het aantal resoluties voor ontwikkelaars beperkt blijft, moet er ook aan de eindgebruiker gedacht worden. Uit onderzoek van DisplayMate blijkt bijvoorbeeld dat het scherm van de goedkopere Nexus 7 en Kindle Fire HD beter presteert, terwijl voor deze tablets een lagere prijs gehanteerd wordt. Het scherm is niet het minst belangrijke onderdeel van een tablet en ik ben van mening dat Apple hier dan ook de mist in is gegaan.

Dit wil overigens niet zeggen dat het scherm erbarmelijk slecht is, in tegendeel, je kan er goed naar kijken. Het probleem met de lagere resolutie komt pas naar boven wanneer je teksten gaat lezen. Persoonlijk ben ik helemaal gewend geraakt aan Apple’s retina-schermen en dan is dit gewoon een stap terug, terwijl de concurrentie het voor minder geld beter weet te doen.


Qua accuduur belooft Apple 10 uur onbezorgd gebruik en dat haal je normaal gesproken makkelijk met de iPad. Daarnaast is de standby-functie fenomenaal. De iPad checkt regelmatig of er nieuwe mails en dergelijke binnen zijn gekomen, maar dit kost vrijwel geen stroom. De iPad kan daarom wel een maand in standby-stand staan en toch nog acculading over hebben.

iPad 4

De iPad 4 is in gebruik in essentie vrijwel hetzelfde als zijn voorganger, op de Lightning-aansluiting in de behuizing na, natuurlijk. De extra snelheid van de iPad 4 valt pas op bij intensief gebruik en uiteraard ook bij benchmarks. Op grafisch gebied is de iPad 4 op dit moment superieur aan de concurrentie, maar daarover verderop in dit artikel meer.

De iPad 4 heeft dezelfde omvang en ook het gewicht is gelijk aan dat van de vorige iPad. Om de iPad met één hand vast te houden is de tablet aan de zware kant en dat is dus wel iets waar de iPad mini duidelijk de boventoon voert. Na een tijd lang de iPad 4 met één hand vastgehouden te hebben ga je dit wel voelen in je polsen.

Software


De iPad mini en iPad 4 maken beide gebruik van iOS 6.0.1, wat de meest recente variant is van Apple’s mobiele besturingssysteem. Wil je meer weten over dit besturingssysteem, dan verwijs ik je graag door naar mijn review van iOS 6. Apple introduceerde voor de iPad mini en iPad 4 geen specifieke functies die eerdere producten nog niet aanboden, dus dit artikel is ook voor deze nieuwe tablets relevant.

Accutijd


De accutijd van de iPads is getest met behulp van de GLBenchmark-software. In deze test wordt de accu aan de tand gevoeld middels een grafische benchmark die continu actief is, totdat de accu de pijp geeft. Het beeldscherm wordt op een helderheid van 50% ingesteld en de framerate bedraagt maximaal 60 FPS.

Benchmark: GLBenchmark 2.5 Battery Test (brightness 50%, 60 FPS)