3min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Prestaties

Om de systeemprestaties van de Apple-tablets te meten maakt Techzine gebruik van de benchmark Geekbench 2. In deze test worden tablets op verschillende onderdelen aan de kaak gevoeld. Zo wordt een groot aantal Integer- en Floating Point-berekeningen opgevraagd en wordt ook het werkgeheugen getest. Als laatste wordt de samenwerking tussen de processor en het werkgeheugen getest met behulp van de Stream Performance-test van Geekbench. Aan de hand van al deze tests produceert Geekbench 2 uiteindelijk een totaalscore, welke je in de onderstaande grafiek terugvindt.

De iPad 4 presenteert een monsterscore, welke aantoont in hoeverre de iPad 4 op rekengebied vooruit is gegaan op zijn toch al niet bepaald trage voorganger. Ter vergelijking, de nieuwe iPhone 5 zet een score van 1567 neer, het verschil tussen de iPad 4 en iPhone 5 is te verklaren door de hogere kloksnelheid waarop de A6X-processor in de iPad 4 draait.

De iPad mini behaalt een score die vergelijkbaar is met die van de iPad 2, wat ook te verwachten is aan de hand van de hardware in de kleine tablet.

Benchmark: iOS: Geekbench 2


Voor het testen van de grafische prestaties van de iPads maakt Techzine gebruik van GLBenchmark 2.5.1. De grafische prestaties van de iPad 4 zijn conform de verwachtingen: ongekend. De score is ongeveer meer dan anderhalf keer zo groot als die van de iPad 3 en liegt er dus niet om. De relatief hoge score van de iPad mini valt daarnaast ook op, aangezien dit apparaat een stuk minder krachtig is dan de iPad 3, dit komt doordat de iPad mini een lagere schermresolutie hanteert. Deze test toont dus vooral aan hoe goed het apparaat zal presteren in games.


Om de vergelijking tussen de hardware te kunnen maken, want dat is ook interessant, is er ook de offscreen-mode in GLBenchmark 2.5.1. In deze mode wordt het testsysteem geforceerd om te renderen in Full HD-resolutie, zodat de kracht van de hardware onderling te vergelijken is.

In deze test wordt opnieuw duidelijk dat de iPad mini qua capaciteit ongeveer hetzelfde te leveren heeft als de iPad 2. De iPad 3 scoort hier duidelijk beter, maar nogmaals, het onevenredige verschil met de iPad mini in deze offscreentest en de normale test is te verklaren aan de hand van de verschillende resoluties.