2min

Tags in dit artikel

, , ,

Introductie

In het eerste kwartaal van dit jaar kwam het Japanse bedrijf Sony met de Xperia Z. In onze recensie van deze telefoon kwamen we tot de conclusie dat het hier ging om een verfijnd toestel met een fenomenaal scherm en geweldige prestaties, gecombineerd met een dunne en bovendien waterdichte behuizing. In een apart artikel waarin we de camera’s van de beste smartphones testen, eindigde de Xperia Z als laatste. Dat was dus duidelijk een punt van verbetering.

Die conclusie had men bij Sony blijkbaar ook gemaakt. Het is na een half jaar namelijk al weer tijd voor een opvolger; de Sony Xperia Z1. Deze smartphone borduurt voort op de goede eigenschappen van de originele Xperia Z, terwijl juist hard is gewerkt aan het gladstrijken van de minpunten. Sony heeft bijvoorbeeld gekozen voor een camerasensor met een resolutie van 20,7 megapixel.


De gemiddelde lezer zal echter wel bekend zijn dat het aantal megapixel niet bij voorbaat een garantie tot succes is. Het is niet voor niks dat de Xperia Z met zijn 13 megapixel aan alle kanten voorbij werd gestoken door smartphones met minder megapixels, zoals de Apple iPhone 5 met 8 megapixel en de HTC One met slechts 4 megapixel. Op andere vlakken is ook winst te behalen, domweg de sensor met de meeste pixels pakken hoeft niet de beste oplossing te zijn. Verderop in dit artikel komen de prestaties van de camera natuurlijk ook aan bod.

Model Prijs
Huawei Ascend P6 (review) 370 euro
BlackBerry Z10 (review) 370 euro
Nokia Lumia 925 (review) 395 euro
Samsung Galaxy S4 (review) 485 euro
Sony Xperia Z (review) 500 euro
LG Optimus G Pro (review) 500 euro
LG G2 550 euro
Apple iPhone 5 (review) 560 euro
HTC One (review) 560 euro
Sony Xperia Z1 650 euro

De adviesprijs van Sony’s nieuwe vlaggenschip is vastgesteld op 699 euro. Daarmee is de Xperia Z1 een van de duurdere vlaggenschepen als we kijken naar de concurrentie. In Techzine’s prijsvergelijker vind je de smartphone op het moment van schrijven al terug met een prijs van ongeveer 650 euro. Ook met die al aanzienlijk lagere prijs is de telefoon duidelijk het duurste model onder de toppers. De iPhone 5S heeft op dit moment geen adviesprijs noch een lanceerdatum, maar zal daar ongetwijfeld nog overheen gaan. De Xperia Z1 is verkrijgbaar in drie kleuren: paars, wit en zwart.