Introductie

De markt voor phablets is steeds meer in opkomst. Samsung nam de gok met de Galaxy Note-lijn en bleek het bij het juiste eind te hebben. Inmiddels zijn er steeds meer merken die hun eerste phablets introduceren. HTC komt binnenkort met de HTC One max, Nokia introduceert binnenkort de Lumia 1320 en Lumia 1520. Deze producten hebben een schermgrootte van ongeveer 6 inch.

Sony bracht onlangs de Xperia Z Ultra op de markt. Daarmee is het Japanse bedrijf niet alleen wat sneller dan zijn concurrenten, maar gaat het ook wat verder dan de meeste concurrenten. De Xperia Z Ultra heeft namelijk een schermafmeting van 6,4 inch. Dat is zelfs groter dan Samsung’s grootste phablet, de Galaxy Mega 6.3 (review). Op de redactie passeerde slechts één telefoon met een groter scherm; de Asus Fonepad (review) met een scherm van 7 inch.

Wat betreft afmeting neemt Sony dus een gok, dat kunnen we van tevoren wel stellen. Over de afmeting is overigens wel nagedacht, de breedte van de telefoon is gelijkgetrokken met die van een paspoort. In de lengte is de Xperia Z Ultra wel aanzienlijk groter. Het idee erachter is dat de telefoon wel in je binnenzak past.


Zoals we tegenwoordig van Sony gewend zijn, spreken we hier over een smartphone met een waterdichte behuizing. Ook kan je de telefoon aansturen met een pen of potlood, zoals je dat bij de Galaxy Note 3 (review) met de meegeleverde stylus zou doen.

Model Scherm Prijs
Huawei Ascend Mate (review) 6,1 inch 310 euro
Samsung Galaxy Mega 6.3 (review) 6,3 inch 350 euro
Acer Liquid S1 5,7 inch 360 euro
LG G2 (review) 5,5 inch 510 euro
Sony Xperia Z Ultra 6,44 inch 545 euro
Samsung Galaxy Note 3 (review) 5,7 inch 570 euro
HTC One max 5,9 inch 749 euro (adviesprijs)

Wat concurrentie betreft moet de Sony Xperia Z Ultra gaan duelleren met een aanbod dat steeds diverser begint te worden. In bovenstaande tabel vind je toestellen die ik qua schermgrootte als concurrenten zie. De prijzen variëren vrij veel, zoals je ziet. De Xperia Z Ultra is tevens vrijwel de duurste phablet.

De adviesprijs van de Xperia Z Ultra ligt op 699 euro, maar in de prijsvergelijker van Techzine komen we inmiddels al prijzen rond de 545 euro tegen. De Xperia Z Ultra is verkrijgbaar in de kleuren paars, wit en zwart.