3min

Tags in dit artikel

, , ,

Bouwkwaliteit en hardware

Bouwkwaliteit


De Sony Xperia Z Ultra komt wat bouwkwaliteit betreft erg goed uit de bus. Dat is voornamelijk te danken aan het gebruik van hoogwaardige materialen zoals metaal. Wel is hierbij een kanttekening nodig; de display is beschermd door een merkloze laag getemperd glas. Wij zien natuurlijk liever Gorilla Glass vanwege de bewezen prestaties, al hoeft het gebruikte glas niet bij voorbaat slecht te zijn.

Als je veel druk zet op het scherm van de Xperia Z Ultra, dan ontstaan er vlekken op de onderliggende display. Dat zou natuurlijk niet zo moeten, maar bij een telefoon met zo’n groot scherm is het natuurlijk wel te verwachten. Toch zijn er tablets met grotere schermen waarbij dit niet het geval is.

Het spaarzame aantal knoppen zit goed in de behuizing verwerkt, er zit geen noemenswaardige speling op. Persoonlijk ben ik geen fan van de klepjes waarmee de Xperia Z Ultra is uitgerust, maar om de waterdichtheid te bewerkstelligen is het nou eenmaal een vereiste. Sony lijkt zich er zelf overigens ook van bewust, dat blijkt uit het gegeven dat de headset-poort niet meer bedekt is met een klepje, wat bij de Xperia Z (review) nog wel het geval was.


Hardware


Sony heeft voor de Xperia Z Ultra op vrijwel elk gebied gekozen voor de krachtigste hardware die op dit moment beschikbaar zijn voor fabrikanten. Zo vind je intern een Snapdragon 800-chipset van Qualcomm, bestaande uit een quad-core processor die draait op 2,2 GHz en een Adreno 330-GPU voor het grafische werk. Het werkgeheugen bedraagt 2GB. Dat is redelijk veel, maar toch aanzienlijk minder dan de 3GB in de Samsung Galaxy Note 3.

De opslagruimte van de Xperia Z Ultra bedraagt 16GB. Daarvan blijft ongeveer 11,4GB over voor de gebruiker. Mocht dat niet voldoende zijn, dan is er nog maximaal 64GB toe te voegen middels een micro SD-kaartje.

Het reusachtige scherm meet 6,4 inch en geeft een resolutie van 1920 bij 1080 pixels weer. Met die eigenschappen kom je uit op een pixeldichtheid van 344 pixels per inch. Tegenwoordig is dat niet bijzonder veel meer, maar het is alsnog ruim voldoende.

De Sony Xperia Z Ultra ondersteunt alle 4G-frequenties die in Nederland gebruikt worden. Met geen enkele provider zou je dus een probleem moeten hebben. Verder is er ondersteuning voor alle gangbare WiFi-netwerken, Bluetooth en NFC. Met de computer leg je een verbinding via USB 2.0.


De camera heeft een resolutie van 8 megapixel en geen flitser. Sony heeft op dit gebied dus geen bijzonderheden doorgevoerd. De Xperia Z1 heeft bijvoorbeeld meer dan de dubbele megapixels. De Xperia Z Ultra neemt video’s op in 1080p met 30 beelden per seconde. De camera aan de voorzijde schiet foto’s in 2 megapixel.

De capaciteit van de accu bedraagt 3.050 mAh. Dat is vrij veel voor een smartphone, maar voor een phablet is het dan weer een redelijk gebruikelijke capaciteit. Sony belooft een spreektijd van 14 uur, de tijd dat de Xperia Z Ultra in stand-by kan staan moet zelfs op kunnen lopen tot 790 uur.