3min

Tags in dit artikel

, , ,

Verpakkingsinhoud, ontwerp en uiterlijk

Verpakkingsinhoud


Sony levert de Xperia Z Ultra in combinatie met een micro USB-kabel, adapter met USB-ingang en een headset. In totaal zijn er 3 paar opzetstukjes voor de headset, zodat je het accessoire aan je oren kunt aanpassen. Als laatste zijn er ook nog de nodige boekwerken in de verpakking terug te vinden.


De Xperia Z Ultra en Xperia Z1 naast elkaar

Ontwerp


Een groot verschil ten opzichte van de Xperia Z van begin dit jaar is dat de zijdes van de Xperia Z Ultra deels van metaal zijn gemaakt, waardoor de phablet nog net wat hoogwaardiger aanvoelt. De plastic zijkanten van de Xperia Z zijn namelijk ingelegd met glas. Het materiaalgebruik gaat er dus op vooruit, al wordt er ook nog altijd plastic gebruikt voor de knoppen en het frame waar het metaal in is ingelegd. Er is dus nog ruimte voor verbetering.

De Xperia Z Ultra heeft een uiterlijk dat veel doet denken aan de Xperia Z van begin dit jaar. Wel is de Xperia Z Ultra een stuk langer en breder, maar dan weer wel aanzienlijk dunner. Ook in vergelijking met de nieuwe Xperia Z1 (review) is de Xperia Z Ultra aanzienlijk dunner.

Om het boeltje waterdicht te houden zijn de meeste aansluitingen verstopt achter klepjes. Die klepjes moet je uiteraard trouw sluiten om de telefoon waterdicht te houden.

Uiterlijk


De voorkant van de Xperia Z Ultra is grotendeels ingenomen door het immense scherm. Rondom het scherm zitten nog relatief dikke randen, wat natuurlijk wel jammer is. De telefoon had minder breed kunnen zijn, wat ervoor zou zorgen dat hij makkelijk is vast te houden. In de lengte was er ongetwijfeld ook nog wel wat te winnen, de randen boven en onder het scherm zijn nog een stuk breder.

Boven het scherm zit een camera, een speaker en een led-indicator voor de accustatus en notificaties. Minder zichtbaar zijn de licht- en nabijheidssensor. Onderaan lijkt een tweede speaker te zitten, maar het gaat in werkelijkheid om een microfoon. De welbekende Android-knoppen zijn in het scherm geïntegreerd.


De achterkant bevat natuurlijk de primaire camera. De NFC-chip zit enkele centimeters onder de lens. Verder heeft Sony hier weinig noemenswaardigs geplaatst, dus ook geen flitser. Dat lijkt een groot gemis, maar natuurlijk kan Sony verderop nog wel het tegendeel bewijzen. Veel merken plaatsen hier verder ook nog een speaker.

De linkerzijde van de Xperia Z Ultra bevat een klepje met daarachter een micro USB-aansluiting. Helaas zit de USB-poort dus op een ongelukkige plek. Wij zien graag dat deze centraal op de onderkant van de telefoon zit, omdat accessoiremakers daarvan uit moeten kunnen gaan. In het midden zit ook een aansluiting voor een dockingstation, wat niet standaard wordt meegeleverd.



De rechterzijde bevat een aansluiting voor een headset, een klepje met een sim- en micro SD-lade, de aan/uit-knop en een volumeschakelaar. De plaatsing van de koptelefoon-aansluiting vind ik eveneens onhandig, het is al zo’n grote telefoon en die maak je dan nog eens een stuk breder door de jack-plug van een koptelefoon. Zo’n aansluiting zie ik graag aan de boven- of onderkant.

Helemaal onderaan heeft Sony inkepingen gemaakt waardoor je desgewenst een polsbandje aan de telefoon kan bevestigen. De telefoon wordt niet geleverd met zo’n bandje. Bovenop de telefoon zit een secundaire microfoon en aan de onderkant van het toestel zit een dunne sleuf waarachter de speaker is verwerkt.


De Sony Xperia Z Ultra kan niet eenvoudig worden geopend. Het is daarom ook geen optie om een extra accu te kopen zodat je deze onderweg snel kunt verwisselen.