4min

Tags in dit artikel

, , ,

Gebruikservaring en software

Algemeen


Phablets zijn niet echt mijn ding. Ik gebruik zelf een smartphone met een relatief klein scherm en zie eigenlijk ook weinig reden om groter te willen. Dan grijp ik wel naar een tablet of laptop. Ik zie echter ook wel in dat er mensen zijn die het anders willen en juist een smartphone en tablet in één willen. Voor hen is de phabletmarkt bedoeld.

Qua gebruik denk ik dat Sony met de Xperia Z Ultra echt een schot in de roos heeft gemaakt. De Xperia Z Ultra is schrikbarend dun en ten opzichte van de Galaxy Note 3 -welke toch kleiner is- vind ik dat de smartphone van Sony fijner is om vast te houden. Je kan niet echt spreken van in de hand liggen, want vanwege de grootte klem je het apparaat toch meer vast dan dat je het op je handpalm laat rusten. Natuurlijk heb je in principe niet de mogelijkheid om de Xperia Z Ultra met één hand te besturen, al heeft Sony wel wat aanpassingen doorgevoerd om dat tot op zekere hoogte alsnog te stimuleren, hier kom ik verderop op terug.

Sony’s Android-skin: TimeScape UI


Sony heeft Android op de Xperia Z Ultra van zijn eigen skin voorzien. De Xperia Z Ultra draait op Android 4.2.2 Jelly Bean en dat is op het moment toch al een versie die al een jaar geleden uit is gebracht. Sony moet beter kunnen en wil dat ook; Volgende maand komt Android 4.3 Jelly Bean en ergens in 2014 zal Android 4.4 KitKat (review) volgen.


Sony heeft verschillende aanpassingen aan Android doorgevoerd. Zo kan je Android bij de Xperia Z Ultra zowel in horizontale als verticale positie gebruiken, de Galaxy Note 3 kan je alleen verticaal gebruiken. Een mogelijkheid die dan weer mist is dat je niet meerdere Android-apps tegelijk kunt weergeven.

Je hebt de mogelijkheid om zeven homescreens aan te maken, je kan ze ook allen verwijderen zodat je er slechts één overhoudt. Standaard heb je er vijf en drie daarvan zijn door Sony alvast ingedeeld met snelkoppelingen en widgets. Doe ermee wat je wilt.


In het multitaskscherm kan je uiteraard wisselen van applicatie en desgewenst applicaties afsluiten door ze horizontaal weg te vegen. Een toevoeging die Sony hier heeft gedaan is dat je een mini-applicatie kan openen die boven de fullscreen-apps blijft zweven. Je zal het niet heel vaak gebruiken, maar het kan wel eens van pas komen. Sony biedt standaard 9 mini-apps aan, je kan ook widgets in deze apps wijzigen en in de Play Store heb je een keur aan aanvullende applicaties tot je beschikking.

Het notificatiecentrum ziet eruit zoals bij alle andere recente smartphones van het Japanse bedrijf. Bovenin heb je standaard vijf knoppen om zaken als Bluetooth en WiFi aan of uit te zetten. In de Instellingen-app van Android heb je de mogelijkheid om andere knoppen in of uit te schakelen met een maximum van tien, ook kan je de volgorde wijzigen. Handig dat het kan, maar ik vind dat deze mogelijkheid wel wat ver verstopt zit. Verder toont het notificatiecentrum natuurlijk de notificaties, welke je kan wegvegen en er is ook een knop om alles in één keer te wissen.


Op het vergrendelscherm heeft Sony op wat visuele wijzigingen niet veel nieuws geïntroduceerd. Iets wat ik enigszins mis is de mogelijkheid om hier al snelkoppelingen naar je favoriete applicaties te plaatsen. Het enige wat je kan is een andere achtergrond kiezen, of vensters met widgets aanmaken, maar daar zit geen optie voor snelkoppelingen bij. Wel voor allerlei andere zaken zoals de Agenda, Gmail of Google Now.

In het overzicht van applicaties kan door van links naar rechts te vegen een menu openen waar opties voor sortering beschikbaar komen. Ook zit hier een mogelijkheid om applicaties te verwijderen en opvallend hierbij is dat je ook een deel van de standaard meegeleverde applicaties kunt verwijderen. Dat is redelijk uniek en kan je wat extra schijfruimte opleveren.


Apps


Wat betreft die meegeleverde applicaties, Sony levert zaken als Box, NeoReader, McAfee Security, TV SideView, OfficeSuite en WhatsApp mee. Dat zijn voornamelijk gratis applicaties, maar bij Box krijg je bijvoorbeeld 50GB opslagruimte cadeau. Voor McAfee Security krijg je een proefperiode van 30 dagen, daarna betaal je iets meer dan 2 tientjes per jaar als je ermee door wilt gaan. Ook bij WhatsApp word je niet gezegend met een abonnement.