4min

Tags in dit artikel

, ,

Installatie & instelmogelijkheden

Enkel Galaxy’s met Android 4.4

Compatibiliteit


Het mag duidelijk zijn dat iedereen zonder een Galaxy-toestel officieel gezien buiten de boot valt. Van de mensen met zo’n toestel komt bovendien alleen het deel met een Android 4.4 KitKat-installatie in aanmerking, de compatibiliteit is op dit moment beperkt tot ongeveer twintig toestellen, zie hier om welke toestellen het gaat. Dat is al aanzienlijk meer dan destijds bij de lancering van de Galaxy Gear (review) het geval was, maar het is totaal niet te vergelijken met de Sony SmartWatch 2 (review) die met een grote schare Android-toestellen wil samenwerken. De reden hierachter is dat Samsung de Gears met een aantal eigen apps laat samenwerken. Op zich geen onlogische keuze, maar het is qua doelgroep wel een flinke beperking.

Installatie


Het is redelijk eenvoudig om de Gear Fit in gebruik te nemen. Om de Gear Fit te verbinden moet eerst op je smartphone of tablet de Gear Fit Manager worden gedownload vanuit Samsung Apps. Als de Gear Fit voor het eerst is ingeschakeld, dan zal deze direct vindbaar zijn vanuit de applicatie en kan een verbinding worden gelegd via Bluetooth. Dat is alles, NFC was hierbij alleen handig geweest om je smartphone of tablet direct naar de benodigde app in de applicatiewinkel te verwijzen, verder is het verbinden een peulenschil.

Als je geen Galaxy-smartphone met S Health hebt, ben je overigens aangewezen op de applicatie Fitness with Gear, wat een zeer beperkte en trage variant van S Health is.

Instelmogelijkheden


Het navigeren door de instelmenu’s op de Gear Fit gaat redelijk eenvoudig. Er worden maximaal drie items weergegeven, door naar boven of beneden te vegen verschijnen er nieuwe zaken. Je tikt natuurlijk op een optie om iets te openen, wil je terug dan druk je onderaan het scherm op het pijltje. Als je terug naar het hoofdscherm wilt gaan kan je de fysieke knop op de zijkant indrukken.

Het is ook mogelijk om in te stellen welke app er geopend moet worden als je tweemaal op deze knop drukt. In het instelmenu wordt het accupercentage getoond, alsook de status van de Bluetooth-verbinding, deze zaken kan je alleen hier inzien.


Je hebt de mogelijkheid om uit zes verschillende soorten klokken te kiezen, waarbij bijvoorbeeld enkel de tijd en datum wordt getoond, of twee verschillende tijdszones, informatie vanuit je kalender, stappenteller of het weer. Als laatste is er een wat stijlvollere optie waarbij enkel wijzers worden weergegeven. Ook kan je voor de interface kiezen uit negentien verschillende achtergronden, elf daarvan zijn simpelweg gevuld met een egale kleur.

Interessanter is dan het Display-menu. Omdat de Gear Fit geen lichtsensor heeft kan je hier instellen hoe hoog de schermhelderheid moet staan, dit wordt niet automatisch aangepast. Ook kan je aangeven op welke pols je de smartwatch draagt, zodat de interface met de juiste oriëntatie wordt weergegeven, je kunt bovendien kiezen voor een horizontale of verticale oriëntatie. Ik koos na even uitproberen voor de verticale oriëntatie omdat de horizontale niet op een fijne manier af te lezen is. Je moet je arm in rare bochten bewegen om teksten goed af te kunnen lezen. Wel kan je ervoor kiezen om de Gear Fit aan de binnenkant van je pols te dragen, maar vanwege de dikte vind ik dat geen aanrader. Het horloge drukt dan in je pols als je je arm ergens op laat rusten.


De Gear Fit kent ook een wake-up gebaar dat je kan inschakelen. Dit gebaar is eenvoudig, je beweegt gewoon je arm op de gebruikelijke manier wanneer je een horloge wilt aflezen, het scherm activeert dan automatisch. Het scherm springt echter ook regelmatig aan wanneer dit niet de bedoeling is, wat op zich geen ramp is tenzij het horloge nat is. Want dan worden druppels als invoer waargenomen en gebeurt er van alles, vaak zonder dat je het doorhebt. Op zich ben ik wel blij met het wek-gebaar, maar het heeft dus wel een keerzijde. Tijdens het testen van de Gear Fit gebeurde het tijdens het douchen bijvoorbeeld regelmatig dat ik ineens opmerkte dat het horloge ingeschakeld was en allerlei handelingen had waargenomen en op die manier bijvoorbeeld mijn hartslag aan het meten was. Mijn tip wat dit betreft: zet de time-out van het scherm zo kort mogelijk om dit zoveel mogelijk te beperken.

Ook kan de Gear Fit van een vergrendeling worden voorzien. Je kan dan enkel kiezen voor een pincode, die dan gevraagd wordt als je het scherm ontgrendelt. Deze beveiliging wordt actief wanneer de bluetooth-verbinding met het gekoppelde apparaat is verbroken, op zich is het dus wel handig om deze beveiliging in te schakelen, zodat een ander niks aan het horloge heeft als deze van je wordt ontvreemd.


Gear Fit Manager


Via de Gear Fit Manager op je smartphone kan je nog meer zaken instellen. Zo kan je aangeven van welke apps je een notificatie op het horloge wilt zien. Ook is het hier mogelijk om de volgorde van apps te veranderen. Er is helaas geen mogelijkheid om apps uit te schakelen, mocht je je dat afvragen.

De S Health-applicatie heeft in de Gear Fit Manager een eigen menu gekregen, waar je kan aangeven hoe vaak gegevens overgedragen moeten worden, dat kan middels een knop ook direct gebeuren.