4min

Tags in dit artikel

, ,

Verpakking, ontwerp & onderdelen

Verpakking


Bij het bestellen van de OnePlus One moet je opgeven of en wat voor lader je wenst te ontvangen. Deze lader komt in een apart pakketje en heeft een stroomsterkte van 2,1 ampère. Er is een tweestrijd gaande over of zo’n hoge output wel zo goed is voor de levensduur van de accu, maar feit blijft wel dat je met een hoge stroomsterkte snel weer een volle accu hebt.


In de stijlvolle verpakking van de OnePlus One vind je allereerst de telefoon zelf en dan is het al klaar met de uitpakpret. Maar na even controleren blijkt de One in een plastic ligbed te liggen, welke je uit de verpakking kan verwijderen om vervolgens nog een mooie rode USB-kabel terug te vinden, alsook een hulpstukje om een simkaart in de One te plaatsen.

Het enige dat je zou kunnen missen is een headset, OnePlus kiest ervoor om die achterwege te laten. Gezien de prijs van het toestel vind ik dat geen ramp.

Ontwerp


Wij hebben bij OnePlus de 64GB-versie van de One besteld. Dat houdt automatisch in dat het toestel is voorzien van een Sandstone Black-behuizing. Als je deze versie van de OnePlus in de hand neemt, voel je gelijk iets bijzonders: de achterkant is vrij ruw en het voelt nog het meest aan als fijn schuurpapier. Dat klinkt niet bepaald respectvol en dat wil ik ook direct ontkrachten: ik kan dit soort initiatieven waarderen en vind de One ook prettig aanvoelen.


Het toestel is verder voorzien van een zilverkleurige rand die het frontje omlijst. Ik vermoed dat het metaal betreft, maar geheel zeker durf ik dat niet te zeggen. De rest van de behuizing is gemaakt van plastic.

De achterkant van het toestel is voorzien van een lichte ronding, maar de randen zijn toch redelijk hard. De ronde achterkant zorgt er wel voor dat het toestel wat prettiger in de hand ligt, maar aan de andere kant is het ook zo dat de telefoon op en neer wipt als je op de zijkant van het scherm tikt wanneer de One bijvoorbeeld op een tafel ligt.

In vergelijking met andere smartphones is de OnePlus One niet bepaald een kleintje. In de aanloop naar de lancering beweerde OnePlus dat de One minder breed is dan een Sony Xperia Z1 met een 5 inch-scherm, ondanks het scherm van 5,5 inch. Nu we het zelf kunnen testen blijkt dit klinkklare onzin, de Xperia Z1 is juist enkele millimeters smaller. Ook is de OnePlus One groter dan alle andere high-end toestellen, zelfs groter dan de Samsung Galaxy Note 3. Het gewicht van 162 gram is op papier ook aan de hoge kant, maar in de hand voelt het toestel toch niet zwaar aan.

Onderdelen


De voorkant wordt grotendeels beslagen door het scherm, dat een aanzienlijk formaat heeft. Daarboven zitten van links naar rechts een camera, notificatie-led, omgevings- en nabijheidssensoren en de speaker voor telefoongesprekken. Deze speaker ligt niet verzonken zoals bij veel andere telefoons, wat OnePlus een belangrijk aspect vond. Bij verzonken speakers is het zo dat er na verloop van tijd vuil in verzamelt.

Onder het scherm zitten drie Android-knoppen, waarbij OnePlus opvallend genoeg de verouderde layout heeft gebruikt, wat dus betekent dat er een optieknop op het toestel zit. Wel kan je de functies van de knoppen aanpassen in de Instellingen-app, maar dus niet het icoon van de knop. Op ons toestel zijn de capacitieve knoppen extreem slecht zichtbaar, uit navraag blijkt dat OnePlus dit probleem met een software-update wil verhelpen.

Als je nou liever onscreen-knoppen wenst te gebruiken, kan je dit eveneens in de Instellingen-app aangeven. Dan wijzigt de layout ook plots naar terug, home en multitasking in plaats van opties, home en terug. Dit alles is nogal inconsequent als je het mij vraagt.

Op de achterkant van de OnePlus vind je centraal bovenaan een metalen vlak met daarin de lens van de camera en een dubbele flitser. Ik vind de lens wat te hoog in de behuizing zitten, je kan er onbewust wel eens voor zitten met je vinger. Rechts naast de camera zit een secundaire microfoon, bedoeld om omgevingsgeluid te filteren. Een stukje verder naar beneden is het OnePlus-logo te zien, dat in het plastic is gegraveerd en dus verzonken ligt. Vrijwel onderaan vinden we onder andere het Cyanogen-logo.



Op de bovenkant heeft OnePlus een headset-aansluiting geplaatst, plus een tweede secundaire microfoon. Op de onderkant zitten inkepingen voor twee speakers, waartussen zich de primaire microfoon en de USB-aansluiting bevinden. Die aansluiting zit netjes in het midden, zoals we dat ook graag zien.

De linkerzijde is voorzien van een uitneembare lade waarin je een microsimkaart plaatst. Tevens zit de volumeknop op deze zijde. Op de rechterzijde plaatste OnePlus de aan-uitknop van het toestel.


De OnePlus One is niet heel eenvoudig te openen, maar het kan wel. Daarvoor moet je eerst de simkaarthouder verwijderen en vervolgens de achterkant vanaf de onderzijde lostrekken, zoals in deze video te zien is. Als de achterkant eenmaal verwijderd is, zie je dat de accu voorzien is van een rode huls. Het is al lastig om de behuizing te openen en je kan het net zo goed achterwege laten, want de accu kan je dankzij een platte kabel die de behuizing inloopt toch niet eenvoudig verwisselen. Wel is het zo dat OnePlus de komende tijd met verschillende alternatieve achterkanten op de proppen komt, de eerste -van bamboe- is onlangs beschikbaar gesteld.