3min Devices

Review: Apple iPad Air 2 – ’s Werelds beste tablet wordt nog beter

Introductie

Met de iPad Air introduceerde Apple vorig jaar de tablet die Steve Jobs jaren geleden misschien al wel voor ogen had. De tablet was compacter, dunner, lichter en sneller dan ooit tevoren. Dat er altijd ruimte voor verbetering is, hoewel het haast onmogelijk lijkt, bewijst Apple met de iPad Air 2. De tablet weet op vrijwel alle gebieden zijn voorganger te overtreffen.

Gewapend met het ongekende succes van de iPhone 6 en iPhone 6 Plus stond Apple’s CEO Tim Cook op 16 oktober glunderend op het podium, direct nadat hij de iPad Air 2 onthuld had. Apple maakte indruk, want de iPad Air 2 gaat er in vrijwel elk opzicht op vooruit en dat is op zichzelf al een hele prestatie. Want hoewel de prijs er ook naar is, was de originele iPad Air tot op dat moment voor velen de beste tablet op de markt.

Hoewel Apple zelf graag predikt dat zijn producten perfect zijn, beslissen we dat graag zelf. En zoals je tijdens het lezen van dit artikel zal gaan merken: ook nu blijft er ruimte voor verbetering. Maar daarover verderop in dit artikel meer.


De iPad Air 2 moet het opnemen tegen een breed scala aan tablets. Onderstaande tabel toont de tablets die je in mijn optiek als de voornaamste concurrentie kunt zien. Ik heb mij beperkt tot tablets met een schermgrootte rond de 10 inch. Omdat de originele iPad Air ook in de verkoop blijft, mag je dit product ook als een voorname concurrent aanmerken. Natuurlijk zijn er tientallen alternatieven naast de opties in deze tabel.

Model Prijs (afgerond)
LG G Pad 10.1 250 euro
Samsung Galaxy Tab 4 10.1 250 euro
Lenovo Yoga Tablet 10 (review) 300 euro
Apple iPad Air (review) 400 euro
Nokia Lumia 2520 400 euro
Samsung Galaxy Tab S 10.5 (review) 440 euro
Sony Xperia Z2 Tablet (review) 450 euro
Apple iPad Air 2 500 euro
Samsung Galaxy Tab Pro 10.1 500 euro
Microsoft Surface Pro 2 (review) 600 euro

De Apple iPad Air 2 heeft een adviesprijs van minimaal 499 euro. Voor dat geld krijg je de uitvoering met 16GB opslagruimte. Betaal je 100 of 200 euro meer, dan krijg je respectievelijk 64 of 128GB opslagruimte. Apple heeft ervoor gekozen om de 32GB-versie uit het assortiment te halen en de andere versies goedkoper te maken. Betaal je 120 euro extra, dan heb je een iPad Air 2 met ondersteuning voor 4G-netwerken.

Apple biedt de iPad Air 2 in dezelfde kleuren aan als vorig jaar (spacegrijs en zilver), maar er is ook een nieuwe kleur: goud. Wat dat betreft wordt het aanbod gelijkgetrokken met dat van de iPhone.