4min

Camera, geluid, scherm en accuduur

Camera


Apple heeft de camera in de iPad Air 2 van een upgrade voorzien. Deze schiet nu foto’s in 8 megapixel-formaat. De pixels hebben een formaat van 1,12 micron, wat voor een tablet vrij groot is. Hoe groter de pixels, hoe meer licht ze opvangen. Aangezien een foto enkel het vastleggen van licht behelst, is de hoeveelheid licht die wordt opgevangen van groot belang. In vergelijking met de Samsung Galaxy Tab S mist de camera van de iPad Air 2 het gezelschap van een flitser.




In bovenstaande foto’s zie je dat de macro- en omgevingsfoto’s erg goed zijn, maar de foto van de carrousel en het schilderij laten nog duidelijk te wensen over. De beweging in de carrousel is onscherp en de foto met het schilderij bevat veel ruis.

Ook is de iPad Air 2 in staat om slowmotionvideo’s te maken. Dit gebeurt met een snelheid van 120 beelden per seconde en in een resolutie van 720p. De iPhone 6 en iPhone 6 Plus doen het met de dubbele snelheid, dus zijn in dat opzicht wel duidelijk beter. Onderstaand zie je het resultaat van zo’n slowmotionvideo.


Geluid


Al bij het afspelen van het eerste deuntje merkte ik op dat de speakers in de iPad Air 2 een stuk krachtiger zijn dan bij de voorganger. Het geluid is bij de iPad Air 2 namelijk echt te voelen, bij lage tonen kan je de speakers in de behuizing voelen vibreren. De speakers zitten onderop de tablet, waardoor je ze niet makkelijk blokkeert, omdat het stereospeakers zijn gebeurt dat ook niet als je het apparaat kantelt.

Wat betreft geluidskwaliteit presteert de iPad Air 2 ook prima. Het geluid kan aardig hard en blijft ook op het hoogste standje gewoon helder. Er is geen toonhoogte waarin de tablet duidelijk tekortschiet, ook de lage tonen zijn duidelijk present. Het geluid van de iPad Air was al goed, nu is het nog een tikje beter geworden.

Zoals vermeld vind ik het persoonlijk erg jammer dat de iPad Air 2 geen schakelaar voor het geluid aan boord heeft. Misschien hecht ik er bovengemiddeld veel waarde aan, maar ik vond het erg handig dat ik het geluid in met één handeling en met een goed bereikbare knop uit kon schakelen. Nu zijn er meerdere handelingen nodig, Apple heeft een knop voor geluidsdemping in het Action Center toegevoegd.


Scherm


Het scherm van de iPad Air 2 heeft dezelfde resolutie als dat van de voorgangers; 1536 bij 2048 pixels. Samsung voorziet de Galaxy Tab S van een iets hogere resolutie. Qua scherpte is tussen de tablets met het blote oog niet veel verschil te zien, beide apparaten hebben prachtige displays om te zien. Persoonlijk vind ik de schermverhouding die Apple hanteert echter prettiger, je gebruikt de iPad in portret- en landschapsmode vrijwel even gemakkelijk, terwijl de Galaxy Tab S duidelijk meer bedoeld is voor landschapsmode.

Apple heeft de ruimte tussen het scherm en de beschermlaag geannuleerd en dat zorgt er niet alleen voor dat de tablet dunner is; het oogt ook mooier omdat het scherm veel meer aan het oppervlak ligt. Deze innovatie werd bij de iPhone 4 al doorgevoerd, bij de iPad hebben we er dus vier jaar op moeten wachten.

Accu


De iPad Air 2 heeft met een accucapaciteit van 7340 mAh een capaciteit die zo’n 1200 mAh lager is dan bij de originele iPad Air. Apple belooft echter een even lange accuduur en dat kan bijvoorbeeld ook als zaken als de chipset en het scherm zuiniger zijn.

In onze accutest laten we tablets urenlang een video afspelen en berekenen we achteraf wat dat per uur aan capaciteit kost. Om de test zo eerlijk mogelijk te houden proberen we de situatie zoveel mogelijk gelijk te houden. Zo stellen we de helderheid van het scherm bijvoorbeeld in met een lichtmeter en worden draadloze verbindingen zoals Bluetooth, GPS en WiFi op dezelfde manier ingesteld. De iPad Air scoorde in dit opzicht fenomenaal.

Benchmark: Accutest: 1 uur Full HD YouTube-video (verbruikt)


In een uur tijd verbruikt de iPad Air 2 ongeveer 7 procent van de accu en daarmee kom je uit op meer dan 14 uur op één lading. Dat is op zichzelf natuurlijk een prima prestatie, maar het staat buiten kijf dat de accuduur er wat op achteruit is gegaan als je het vergelijkt met de originele iPad Air.