2min

Prestaties (systeem)

Qua hardware doet Apple al sinds de originele iPad wat het zelf wil, omdat het bedrijf de chipset naar eigen inzicht ontwerpt op basis van de architectuur van ARM. Zo ook bij de iPad Air 2, welke beschikt over de Apple A8X-chipset. De processor bestaat opmerkelijke genoeg uit drie Cyclone-rekenkernen, welke 64bit-commando’s ondersteunen en op 1,5GHz tikken. Het werkgeheugen bedraagt 2GB.

Op papier zijn dit misschien niet de meest indrukwekkende specificaties, maar je moet in je achterhoofd houden dat Apple de software specifiek op deze eigenschappen kan ontwerpen. iOS is zuiniger met resources en beter geoptimaliseerd dan Android en Windows, omdat er geen brede compatibiliteit met hardware hoeft te zijn.

Helaas zijn er weinig benchmarks die de vergelijking tussen tablets met verschillende besturingssystemen aangaan. Met Geekbench 3 kan die vergelijking wel gemaakt worden, met name voor de processor. De originele iPad Air draait momenteel nog in de top mee en Apple’s belofte is dat de processor van de iPad Air 2 zo’n 40 procent sneller is.


Uit bovenstaande tabel wordt direct duidelijk dat de iPad Air 2 inderdaad veel sneller is dan zijn voorganger en de concurrentie. In dit geval is Apple’s bewering van een prestatieverbetering van 40 procent nog een grote understatement, hier is het verschil bijna 70 procent.