3min

Gebruikservaring

In vergelijking met zijn voorganger is de iPad Air 2 een ruime 30 gram lichter geworden. Dat is in mijn optiek het nog het grootste voordeel van het dunner worden van deze tablet. Het is immers niet zo dat de vorige iPad nou bepaald dik was. Apple kon op ruimte besparen doordat het scherm van de iPad Air 2 aan de beschermlaag gelamineerd is, waardoor het echt aan het oppervlak ligt. Bij de iPad Air kun je zien dat er ongeveer een millimeter ruimte tussen scherm en beschermlaag zit. In mijn optiek was het overigens niet erg geweest als Apple de extra ruimte had benut voor een hogere accucapaciteit zodat de tablet langer meegaat op één lading. Maar daarover meer op de volgende pagina.

Apple maakt er een groot punt van dat het scherm minder reflectief is en zodoende beter in de buitenlucht te gebruiken is. Apple beweert dat het ‘de minst spiegelende tablet ter wereld is’. Natuurlijk test ik graag zelf of het scherm in de buitenlucht beter bruikbaar is en het enthousiasme blijkt volledig terecht. De iPad Air is ook best bruikbaar wanneer er zonlicht op het scherm valt, maar het verschil met de iPad Air 2 is desondanks onmiskenbaar. Als het scherm van de iPad Air 2 uitgeschakeld is, zie je er een opmerkelijke paarse waas over hangen. Dit is waarschijnlijk het filter dat ervoor zorgt dat het scherm beter bruikbaar is met tegenlicht, daar de vorige iPad hier niet over beschikte.


Zoals je kan verwachten is de iPad Air 2 voorzien van de nieuwste versie van iOS. Het betreft op het moment van schrijven iOS 8.1 en je kan erop rekenen dat je de komende jaren ook gewoon up-to-date zal blijven. Dat is immers onderdeel van Apple’s filosofie. Met alle rekenkracht die de iPad Air 2 aan boord heeft, is het geen wonder dat de software als een zonnetje draait.

De software is ook hetgeen de iPad Air 2 ’s werelds beste tablet maakt. Apple’s App Store bevat 675.000 applicaties die voor het scherm van de iPad zijn geoptimaliseerd. Daar kunnen Google Play en de Microsoft Store momenteel alleen nog van dromen. Maar Apple steekt de concurrentie niet alleen op kwantiteit de loef af, de iPad-apps zijn ook kwalitatief gezien veel beter. Dat is niet in de minste plaats het geval doordat ontwikkelaars maar met een beperkt aantal configuraties van hardware rekening dienen te houden.


Voor het eerst maakt de Touch ID-sensor zijn opwachting op de iPad. Eigenlijk werd deze stap vorig jaar al verwacht, maar Apple stelde het een jaar uit of was het überhaupt niet van plan. Dat de iPad Air 2 er nu van voorzien is, is hoe dan ook erg fijn. Het ontgrendelen van het apparaat verloopt sneller dan ooit, tenzij je geen beveiliging had ingesteld natuurlijk. De vingerafdrukscanner is snel en accuraat, als je vingers niet vuil zijn komt het eigenlijk nooit voor dat de sensor je niet herkent. Bij de installatie van de iPad wordt gevraagd om één vinger te registreren, je hebt de mogelijkheid om er nog maximaal vier aan toe te voegen. Zo kan je met meerdere vingers inloggen of kunnen ook andere gezinsleden profiteren van de verificatiemethode.

Over andere gezinsleden gesproken: iOS biedt nog altijd niet de optie om meerdere gebruikers te registreren. Daar klaagde ik vorig jaar al over en dit jaar is de irritatie daarom alleen maar groter geworden. De iPad is een echt familie-apparaat en dan is het niet prettig of logisch als de verschillende gebruikers moeten aankijken tegen elkaars bladwijzers, zoekopdrachten, savegames, enzovoorts. Ook mist de iPad Air 2 de mogelijkheid om meerdere apps op het scherm te toveren. Wederom een kritiekpunt wat niet voor het eerst wordt genoemd.