5min

Tags in dit artikel

, , ,

Roomba uitpakken en eerste gebruik

De Roomba wordt geleverd in een grote doos met een oplaadstation, twee vuurtorens, een afstandsbediening en wat boekjes. De Roomba zelf wordt aangedreven door een accu, die volgens de makers zo’n twee jaar meegaat, de capaciteit van de accu is uitgedrukt in 120 vierkante meter en drie uur. De precieze capaciteit is niet duidelijk. De twee vuurtorens werken op elk twee dikke alkaline-batterijen. Deze gaan volgens de handleiding ongeveer 6 maanden mee, persoonlijk vind ik het jammer dat hiervoor is gekozen en niet wederom voor een oplaadbare accu.

Alle units zijn gemaakt van plastic en helaas moet ik constateren dat het ook niet bepaald het meest hoogwaardige plastic is. Op zich is het allemaal wel stevig, maar totaal niet krasbestendig. Het reviewexemplaar dat ik heb ontvangen is duidelijk al door meerdere partijen getest en zit helemaal vol met krassen.

Nu is het natuurlijk wel zo dat je de Roomba niet hebt omdat deze zo mooi is, maar omdat je wilt dat hij je huis schoonmaakt. Je hoeft hem niet in je hand te houden zoals een smartphone en het is geen persoonlijke accessoire. Ik ga er dan niet al te moeilijk over doen, maar ik ben wel van mening dat een apparaat in deze prijsklasse best wat krasbestendiger zou mogen zijn.


Om de Roomba aan het werk te zetten, hoef je eigenlijk niet zo heel veel te doen. Je moet ervoor zorgen dat het oplaadstation op een goede plek wordt geplaatst, het liefst tegen een muur in een nisje of tussen wat meubels in. Er is namelijk een probleem met het oplaadstation, het is een lichtgewicht plastic unit en ik heb meerdere malen meegemaakt dat de Roomba langs de muur ging stofzuigen en vervolgens het oplaadstation tegenkwam. Doordat het oplaadstation niet zwaar genoeg is, wordt dit vervolgens gewoon verplaatst door de Roomba. Zolang de stroomkabel van het oplaadstation dat tenminste toe laat. Op het moment dat het oplaadstation niet goed met de achterkant tegen de muur staat kan de Roomba er niet meer in plaatsnemen om zichzelf op te laden. Als de Roomba namelijk op het oplaadstation wil rijden, dan schuift het ding gewoon weg, tenzij de muur het oplaadstation tegenhoudt. Dit heeft ongetwijfeld ook met de ondergrond te maken, het zal sneller gebeuren op een gladde ondervloer zoals laminaat of tegels, in plaats van vloerbedekking.


Het is in elk geval een klein probleem, wat eventueel door de gebruiker is op te lossen door het oplaadstation vast te zetten met dubbelzijdige tape. Maar eigenlijk hadden de makers van de Roomba hier rekening mee moeten houden en een beter systeem moeten bedenken voor het opladen, of het oplaadstation gewoon zwaarder moeten maken.


Als het oplaadstation is geplaatst, heb je ook nog de mogelijkheid om twee vuurtorens te plaatsen. Daarmee kan je een virtuele muur of een kamerscheiding optrekken. Een muur zorgt ervoor dat de Roomba niet verder rijdt, een kamerscheiding laat de Roomba eerst het ene deel van de ruimte doen, daarna het andere. Het handigste is om de vuurtorens in een deuropening te plaatsen, maar niet te dicht bij het oplaadstation. Ik heb namelijk gemerkt dat als ze te dicht bij elkaar in de buurt staan, de Roomba het oplaadstation niet meer goed kan vinden.

Vervolgens dien je op de Roomba nog even de datum en tijd in te stellen en kan je ook meteen timers instellen voor wanneer je wilt dat de Roomba uit zichzelf aan de gang gaat. Uiteraard is dat niet verplicht, je kan er ook voor kiezen om zelf handmatig aan te geven wanneer je wilt dat de stofzuiger zijn werk zal doen. Het enige wat je dan hoeft te doen is op de grote zilveren "Clean"-knop te drukken.

Zodra er op die knop wordt gedrukt, gaat Roomba de hele kamer schoonmaken. Je hebt echter ook nog de mogelijkheid om een bepaalde plek schoon te maken, bijvoorbeeld als je ergens iets hebt laten vallen wat opgezogen moet worden. Je kan dan de robot op die plek neerzetten en op de "Spot"-knop drukken. De Roomba gaat dan ongeveer een vierkante meter meerdere keren stofzuigen.


Tot slot heb je nog de mogelijkheid om de robot handmatig te besturen via de afstandsbediening en exact aan te geven welke kant de robot op moet rijden. Echt ideaal werkt dit echter niet omdat de bediening nogal lastig is. Ik heb gezien dat de concurrentie een robot heeft ontwikkeld waar je met een laser gewoon het vuil kan aanwijzen en de robot naar de laser toe rijdt. Dat is een beter systeem dat iRobot maar snel moet kopiëren.

Onderhoud


Het onderhoud van de Roomba bestaat uit het schoonmaken van het reservoir. Aan de voorkant van de Roomba bevindt zich een bak die je gemakkelijk uit de behuizing kan trekken en vervolgens kan legen in de vuilnisbak. De bak was in mijn geval groot genoeg om meerdere kamers mee te stofzuigen. De eerste keer heb je echter wel kans dat je de bak vaker moet legen, omdat de Roomba wel alle hoekjes onder je moeilijk te stofzuigen bed weet te bereiken, maar over het algemeen is het bakje groot genoeg. Ook bevindt zich bij de opvangbak een filter dat eens in de zoveel tijd moet worden vervangen, net zoals bij een normale stofzuiger.


Verder kunnen de twee cilindervormige borstels aan de onderzijde eenvoudig worden verwijderd, dit dient af en toe te gebeuren om de haren die zich verzamelen op de uiteindes te verwijderen. Tot slot moeten de batterijen van de vuurtorens worden vervangen of opgeladen als deze leeg zijn. De accu van de Roomba gaat als het goed is twee jaar mee en dient dan ook te worden vervangen. Dat is eigenlijk al het onderhoud dat je hebt aan de Roomba.