Abonneer je gratis op Techzine!

Accuduur

De accucapaciteit van de Xperia Z5 Compact is een fractie lager dan die van de Xperia Z5. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de beschikbare ruimte in de behuizing van het toestel. Dankzij het kleinere scherm is de Xperia Z5 Compact bovendien zuiniger: een groter scherm verbruikt in de regel meer energie.Nu was het zo dat de Xperia Z5 niet bijzonder goed uit onze accutests kwam, waardoor de verwachtingen voor de Xperia Z5 Compact ook aardig getemperd worden.

In de eerste accutest moet de Xperia Z5 Compact urenlang een video vanaf YouTube streamen. Daarbij wordt de schermhelderheid op een bepaald niveau ingesteld, ook andere instellingen voor bijvoorbeeld de draadloze verbindingen worden zoveel mogelijk gelijkgetrokken. Zo is de vergelijking met andere toestellen zo eerlijk mogelijk.

De Xperia Z5 Compact presteert nagenoeg even goed/slecht als de Xperia Z5. Het verbruik ligt op bijna 16 procent per uur en dat betekent dat de accu na een dikke zes uur uitgeput zou zijn. Dat is nogal een verschil als je het vergelijkt met toestellen aan de bovenkant van de tabel, welke ongeveer dubbel zo lang vooruit zouden kunnen.

Benchmark: 1 uur video streamen (verbruikte accucapaciteit)


In de accutest van PCMark doet de Xperia Z5 Compact het aanzienlijk beter dan de Xperia Z5, het toestel belandt zelfs in de bovenste regionen van de test. Dit is een zeer opmerkelijk verschil, de enige aanwijsbare oorzaak moet toch het zuinigere scherm zijn. Dat een dergelijk verschil in de eerste accutest niet naar boven komt is toch zeer opmerkelijk te noemen.

Benchmark: Crossplatform: PCMark – Work accuduur


De accu van de Xperia Z5 Compact presteert onder verschillende omstandigheden dus wisselvallig. In de videotest laat de kleine smartphone geen onuitwisbare indruk achter, maar in PCMark juist wel. Persoonlijk denk ik dat PCMark voor de gemiddelde gebruiker een beter beeld geeft, tenzij je je smartphone juist veel voor het bekijken van video’s gebruikt.