Abonneer je gratis op Techzine!

Uiterlijk, aansluitingen & bouwkwaliteit

Uiterlijk


Asus slaagt er al jarenlang in om de Zenbooks een aantrekkelijk ontwerp mee te geven en ook ditmaal is dat gelukt. De Zenbook is geen laptop die dankzij het uiterlijk echt in het oog springt, maar het ontwerp is wel aantrekkelijk. Asus heeft voor de vervaardiging van de behuizing één blok aluminium gebruikt, wat de stevigheid ten goede moet komen.


Het meest opmerkelijk aan het uiterlijk van de Zenbook UX305UA is de achterzijde van het scherm, welke met een circulaire borsteling is afgewerkt. De borsteling is vrij summier en het valt dus ook niet direct op. Mooi is het echter wel.

Wat het ontwerp heb ik wel een puntje van kritiek. Is de kanteling van het scherm ten opzichte van de body immers meer dan 90 graden, dan steunt het scherm op twee plastic pootjes in het scherm, in plaats van de rubberen voetjes in de body. Asus heeft hiervoor gekozen om de body een kleine kanteling te geven, wat fijn is bij het typen. Maar deze kanteling is wel zo miniem dat de toegevoegde waarde ongeveer even groot is. De pootjes in het scherm zijn van hard plastic en dat betekent dat de laptop lang niet zo stroef op een bureau staat als wanneer hij rust op de rubberen pootjes. Persoonlijk vind ik het nadeel aanzienlijk groter dan het voordeel.Aansluitingen


Aan de linkerzijde van de Zenbook UX305UA vind je twee USB-poorten, waarvan één een USB 3.1-poort is. Ook zit hier een SD-kaartlezer. Ook aan de rechterzijde vinden we een USB 3.1-poort, alsook micro HDMI, een gecombineerde audiopoort en een aansluiting voor de acculader.

De nieuwe Zenbooks moeten dus door het leven gaan zonder de nieuwe USB Type C-aansluiting waarbij de kabel op twee manieren kan worden aangesloten. Natuurlijk is dat een spijtige keuze van Asus. Als er minimaal één zo’n poort aanwezig zou zijn, ben je wat beter op de toekomst voorbereid. Het is natuurlijk geen reden om de Zenbook UX305UA links te laten liggen, zo belangrijk is het immers ook weer niet.

Bouwkwaliteit


Het belangrijkste bij het vaststellen van de bouwkwaliteit van laptops vind ik persoonlijk het scharnier. Ik vind dat de Zenbook UX305UA hier geen goede indruk achterlaat. Het scharnierpunt is zeer soepel. Dat is nu niet zo erg, maar ik heb veelvuldig meegemaakt dat het scharnier na verloop van tijd door slijtage soepeler wordt en dat zal bij de Zenbook UX305 waarschijnlijk resulteren in een scherm dat te eenvoudig sluit.

Verder voelt de Zenbook UX305 wel prima aan. De behuizing is stevig genoeg, je kan het scherm bijvoorbeeld niet al te veel buigen en aan de onderkant zit ook weinig ongewenste flexibiliteit. Qua afwerking levert Asus ook goed werk af, maar dat moet voor de prijs van deze laptop natuurlijk ook wel.