10min

ASUS heeft met de ExpertBook B3 Flip een laptop in het assortiment die het expliciet richt op “het nieuwe normaal”, oftewel het hybride werken (en leren). Hoe bevalt deze notebook in de praktijk?

Het is niet zo eenvoudig voor laptopfabrikanten om zich te onderscheiden op de zakelijke markt. Althans, niet als je relatief breed interessant wilt zijn. Natuurlijk zijn er de (extreme) high-end laptops die opvallen. Dat is echter niet waar de meeste organisaties naar op zoek zijn. Zeker als je wat meer exemplaren aan wilt schaffen, moet het allemaal nog wel een beetje betaalbaar blijven. Daarbij is het echter wel zaak dat de machines die je dan uiteindelijk koopt beschikken over de prestaties en de mogelijkheden die medewerkers helpen in hun dagelijkse werkzaamheden. Dat is de doelgroep waarvoor ASUS de ExpertBook B3 Flip (B3402FE) heeft ontwikkeld.

Met een gemiddelde prijs (inclusief BTW) van zo’n 1000 euro is de ExpertBook B3 Flip geen extreem goedkope laptop. Hij zal voor de nodige organisaties wellicht net iets boven het bedrag liggen dat men uit wil geven aan een zakelijke machine voor medewerkers. Of in ieder geval aan de bovengrens van dat bedrag. We horen in ieder geval regelmatig dat 800-1000 euro een beetje de sweet spot is voor zakelijke laptops. Zoals altijd is het ook hier goed om te vermelden dat de prijs voor een enkel exemplaar van een laptop niet hetzelfde is als die voor meerdere exemplaren, als je deze bijvoorbeeld na een tender afneemt. Dus bovenstaande prijs moet je meer zien als een indicatie.

Robuust uiterlijk

Onze eerste indruk van de ASUS ExpertBook B3 Flip is dat het geen enorm fijnbesnaarde laptop is qua uiterlijk, ook al is het een model waarvan de scharnieren 360 graden kunnen draaien (vandaar de ‘Flip’ in de naam). Hij valt eerder in de categorie robuust. Hiermee suggereren we niet dat het een lelijk ding is overigens. Dat moet iedereen voor zichzelf bepalen. Wij kunnen prima leven met de uiterlijke kenmerken van deze laptop in ieder geval. Het is alleen geen lichtgewicht, met ruim 1,6 kilo, en de behuizing is ook niet heel erg dun.

Het geheel voelt en oogt dus erg stevig. Dat is ook wat ASUS wilde bereiken, getuige de MIL-STD 810H-certificering die het apparaat heeft. Voor een apparaat dat in de praktijk regelmatig van een eind in een laptoptas gesmeten wordt, is het wel zo prettig dat deze daar bewezen tegen kan. Wil je meer weten over deze certificering, dan verwijzen we je naar een artikel dat we hier vorig jaar over hebben geschreven. Daarin leggen we uit wat je mag verwachten van een laptop die deze heeft ontvangen.

Je moet je overigens niet blindstaren op dit soort certificeringen. Het is vooral een bewijs dat een apparaat de tests heeft ondergaan en doorstaan. Het betekent niet per definitie dat een laptop zonder een dergelijk label dit niet kan. Niet alle apparaten ondergaan deze test. Dan kunnen ze hem ook niet succesvol afronden.

Schoon gevoel

Als we de laptop in gebruik nemen, merken we nog iets anders op aan de behuizing. Althans, de delen die je regelmatig aanraakt. Deze voelen niet zoals de meeste andere laptops die we de laatste tijd onderhanden hebben genomen. Vaak zijn polssteun en toetsen zo glad mogelijk gemaakt. Bij de ASUS ExpertBook B3 Flip is dit niet zo. Hierop zijn de oppervlakken wat ruwer. Dat voelt in eerste instantie een beetje vreemd, maar we merken ook meteen dat het minder plakkerig is. Onderarm of pols blijft niet plakken op de polssteun en ook op de toetsen blijven vingers niet plakken. Dat geeft ons onderaan de streep een wat schoner gevoel.

Er is ASUS sowieso veel aan gelegen om de oppervlakken van de ExpertBook B3 Flip die gebruikers regelmatig aanraken schoon te houden. Als we de documentatie van de laptop doornemen, zien we dat ASUS een zogeheten Antibacterial Guard aangebracht heeft op deze onderdelen. Deze behandeling moet ervoor zorgen dat bacteriën weinig tot geen kans hebben om te hechten. Wat hier echt van waar is, kunnen we lastig vaststellen. Wel is duidelijk dat het voldoet aan een ISO-standaard, dus het zal geen totale onzin zijn.

Veel aansluitingen

Maar goed, genoeg over het uiterlijk. Laten we eens naar de aansluitingen op de ASUS ExpertBook B3 Flip kijken. Dat zijn er voor een moderne laptop erg veel. De meest opvallende is wat ons betreft toch wel de RJ45 bekabelde netwerkaansluiting. Die kom je echt vrijwel niet meer tegen op ‘gewone’ laptops. Dankzij de stevige behuizing van deze laptop, is er ruimte genoeg voor. Een andere opvallende is het sleufje voor een simkaartje (en microSD-kaartje). Handig als je ook onderweg online wilt of moet zijn. Het gaat hier overigens om 4G LTE, niet om 5G. Het pinnetje om het sleufje open te maken levert ASUS netjes mee in de doos.

Kijken we verder langs de randen van de ExpertBook B3 Flip, dan noteren we vier USB-aansluitingen. Een maal USB 2.0, een keer USB 3.2 Gen1 en twee keer Thunderbolt 4 Type-C. Je kunt beide Type-C-aansluitingen gebruiken om de oplader op aan te sluiten. Verder kun je Thunderbolt 4-aansluitingen ook gebruiken om Thunderbolt-docks op aan te sluiten, maar ook monitoren. De maximale bandbreedte via deze aansluiting bedraagt 40Gbps. Een monitor aansluiten kan ook nog op de ‘ouderwetse’ manier via HDMI overigens. Het betreft hier gelukkig een full-size HDMI-aansluiting, geen kleinere versie.

Naast aansluitingen zijn er nog enkele zaken die opvallen. Allereerst is er de meegeleverde actieve stylus. Die zit netjes in de behuizing opgeborgen, dus die raak je als het goed is niet snel kwijt. Dit is een actieve pen, dus met een accu. We zien contactpuntjes op de pen zitten, dus we gaan ervan uit dat deze oplaadt in de behuizing. Een dergelijke pen kan handig zijn als je met de ExpertBook B3 Flip in tabletstand aantekeningen wilt maken of iets wilt tekenen. Tot slot zien we naast een hoofdtelefoonaansluiting en een Kensingtonslot ook nog een volumeregelaar. Die is eveneens bedoeld voor wanneer de laptop in de tabletstand staat. Dan kun je immers niet bij de toetsen op het toetsenbord.

Draadloze aansluitingen zijn er vanzelfsprekend ook. Naast Bluetooth 5.0 is er voorzien in WiFi 6 (802.11ax). Daarmee is het prima bij de tijd, al was een WiFi 6E-module nog net wat prettiger geweest.

14-inch LCD-paneel, 11e generatie Intel-chip

Kijken we naar het beeldscherm dat ASUS in de ExpertBook B3 Flip heeft gestopt, dan schrikken we tijdens het opstarten wel even. We zien dan namelijk op twee van de vier hoeken een behoorlijke hoeveelheid backlight-bleeding. Dat zien we toch liever niet, ook al merkten wij er verder in de dagelijkse praktijk helemaal niets van. Vaak zijn dit soort problemen exemplarisch overigens. Dat wil zeggen dat de kans groot is dat het op een ander exemplaar niet voorkomt. Het is wel een puntje van aandacht voor ASUS wat ons betreft.

Het paneel is verder niet enorm spannend. Het heeft een voor zakelijke laptops gangbare diagonaal van 14 inch en een FullHD-resolutie van 1920×1080 pixels (16:9 dus). Wat ons betreft uitstekend op dit formaat. Het is een IPS-paneel met uitstekende kijkhoeken en een opgegeven maximale helderheid van 400 nits. Eveneens weinig op aan te merken. Volgens ASUS bestrijkt het paneel 100 procent van het sRGB-spectrum. Dat hebben we verder niet gemeten en vinden we ook niet zo heel boeiend. Als je echt met accurate kleuren aan de slag moet in je werk, dan kom je sowieso niet snel uit bij een laptop zoals de ExpertBook B3 Flip.

TIP: Deze ExpertBook B3 Flip heeft nog een LCD-paneel, maar in de zakelijke markt begint OLED ook terrein te winnen. Waarom dat zo is, hebben we vorig jaar besproken in een uitgebreid artikel.

Onder de motorkap is het best goed geregeld. We treffen er een Tiger Lake-processor aan met geïntegreerde Iris Xe Graphics. Het gaat in ons geval om de Intel Core i5-1135G7. Deze op 2,4 GHz geklokte processor is er dus eentje uit de 11e generatie. Hij past prima bij het prijspunt van de ExpertBook B3 Flip. Positief is dat hij vier ‘echte’ cores heeft, die middels hyperthreading kunnen worden aangevuld met vier virtuele cores.

ASUS heeft verder niet beknibbeld op werkgeheugen. 16 GB op deze laptop is gewoon netjes te noemen. Er zijn ook varianten die geleverd worden met 4 en 8 GB. Onze variant kan doorgroeien naar maximaal 48 GB, de twee lagere naar respectievelijk 36 en 40 GB. Voor de liefhebbers, het gaat hier om DDR4-geheugen. Er is geen dedicated videokaart aanwezig in deze laptop. In ons testmodel zit tot slot nog een 256 GB M.2 NVMe PCIe 3.0 SSD. Er zijn ook versies met 128 en 512 GB en zelfs eentje met een 1TB-SSD.

Opvallende features (1): world-facing camera

Voor we kort onze praktijkervaringen en -bevindingen delen met de ASUS ExpertBook B3, willen we een opvallende feature van deze laptop nog even uitlichten. ASUS heeft namelijk twee camera’s in de behuizing gemonteerd. Eentje op de normale plek boven het scherm en eentje boven het toetsenbord. De eerste heeft een resolutie van net geen megapixel (1280×720), de andere is er eentje met een veel hogere resolutie, namelijk 13 megapixel.

De 13MP-camera is wat ASUS de ‘world-facing camera’ noemt. Het idee is dat je die inschakelt als je de laptop in de tentmodus hebt staan en het toetsenbord dus naar achteren gericht is, richting de wereld. Je kunt dan opnames maken van presentaties, lezingen, colleges en dergelijke. Vervelend is dan wel dat je niet bij je toetsenbord kunt om aantekeningen te maken terwijl je luistert. Daar zou je dan een andere methode voor moeten gebruiken. Dat lijkt ons niet ideaal.

Je kunt de laptop ook in tabletmodus zetten en dan vervolgens foto’s maken met deze camera zoals je dat ook met een gewone tablet doet. In dat geval moet je er wel rekening mee houden dat je telkens 1,6 kilo omhoog moet tillen. Dat is eveneens niet ideaal. Al met al zien we het nut van deze tweede camera nog niet helemaal, behalve als je goede opnames wilt maken en je de laptop tijdens het maken van die opnames zelf verder niet nodig hebt.

Het is wel goed om te zien dat er betere camera’s richting laptops komen. Want de standaardcamera’s blijven toch wat behelpen in 2023, ook de 720p-camera in deze ExpertBook B3 Flip. Voor een dergelijke camera is dit exemplaar trouwens best goed te noemen, maar echt goed zijn de frontfacing-camera’s in laptops eigenlijk nooit. Hij heeft wel een Privacy Shield, waarmee je een fysiek schuifje voor de camera schuift. Dit zit overigens niet op de world-facing camera. Windows Hello (gezichtsherkenning) is niet beschikbaar rond deze cameramodule. Dat is sowieso iets wat los van de daadwerkelijke lens en sensor plaatsvindt middels IR, maar we vermelden het er toch maar even bij, voor de volledigheid.

Opvallende features (2): numpad op touchpad

Een andere opvallende feature zie je niet meteen. Rechts bovenin het touchpad zie je een symbooltje staan dat doet denken aan een rekenmachine. Als je daarop drukt, licht plots een numpad op in het touchpad. Als je gewend bent om op het numerieke deel van een full-size toetsenbord te werken, dan kan dit best weleens prettig zijn als je veel cijfers in moet voeren.

Let wel, je kunt het touchpad maar op een manier gebruiken, dus je kunt het dan niet meer gebruiken om de aanwijzer over het scherm te laten gaan. Dat is op zich prima op te lossen door met het pennetje op het touchscreen aan te geven waar je data wilt invoeren. Of dit echt een toegevoegde waarde is, moet iedereen voor zichzelf bepalen. Voor ons niet, maar het kan best zijn dat iemand anders daar anders over denkt. Wij zien het toch meer als een gimmick.

Conclusie: veel pluspunten, ook enkele minpunten

We hebben hierboven vooral gekeken naar wat de ASUS ExpertBook B3 Flip zoal te bieden heeft op papier. Veel belangrijker is het wat hij in de praktijk kan leveren. Om dit aan den lijve te ondervinden, hebben we hem een maand gebruikt als primaire laptop en hem overal mee naartoe genomen. Daaruit kwamen enkele plus- en minpunten bovendrijven. In het algemeen zijn onze ervaringen echter positief. Hieronder lichten we enkele van deze plus- en minpunten uit.

Bij het beoordelen van een laptop, kijken we vooral naar de praktische kant van het verhaal. Dat wil zeggen, de belangrijkste kenmerken van een laptop zijn wat ons betreft dat je er prettig mee en op kunt werken en dat hij lang genoeg op een enkele acculading kan werken. Om met dat laatste te beginnen, de accuduur bestempelen we als voldoende. We vielen niet van onze stoel van enthousiasme hierover, maar werden ook niet boos en gefrustreerd omdat we het einde van de dag niet haalden.

Qua werkplezier zijn we wel erg gecharmeerd van het toetsenbord. De ‘schone’ toetsen waar we het hierboven over hebben bevallen ons in de praktijk zeker wel. De aanslag van de toetsen is diep genoeg, al zal deze voor sommige gebruikers waarschijnlijk net iets te licht zijn. Wij houden daar wel van, maar er zijn ook genoeg mensen die graag net wat meer kracht willen zetten bij de aanslag.

Een ander belangrijk onderdeel van een laptop die is bedoeld voor zakelijke gebruik is de webcam. Zoals we al aangehaald hebben, zijn we eigenlijk nooit echt gecharmeerd van de webcams op laptops, maar is de camera in de ExpertBook B3 Flip relatief gezien prima te noemen. Zoals al aangegeven, het nut van de zogeheten world-facing camera ontgaat ons enigszins. Wij hebben er gedurende onze testperiode geen zinvol gebruiksscenario voor weten te vinden.

De ASUS ExpertBook B3 Flip is verder ook krachtig genoeg om te doen wat wij ermee moeten doen: calls, PowerPoint, Excel, Word, browsen. Dat is niet zo heel moeilijk, maar hij doet het allemaal zonder vertraging. Dat is toch niet altijd het geval, weten we uit ervaring. Hij start in ieder geval altijd zonder haperen snel op. De vingerafdruklezer op het apparaat werkt verder ook uitstekend. Wij hebben de gezichtsherkenning geen enkele keer gemist.

Het voornaamste minpunt van de ASUS ExpertBook B3 Flip is voor ons de wat bonkige behuizing. Dat mag mogelijkheden bieden op het gebied van aansluitingen en het docken van de meegeleverde stylus, het maakt de laptop ook wat minder subtiel te hanteren. Hij is vrij dik en zwaar, iets wat je ook voelt in je tas. Ook hier wen je voor een deel wel aan, maar wij zouden toch graag een wat slanker apparaat willen.